Reporter slås blodig vid Chavez sjukhus

Publicerad 2013-03-06

Chavezälskare mot Chavezhatare – oro över spänningarna i och utanför Venezuela

En reporter från Colombia filmades då hon slogs blodig utanför sjukhuset där Hugo Chavez avlidit.

Nu väcks oro över de politiska spänningarna.

– Han har misshandlat demokratin, säger Martin Ängeby på Folkpartiets biståndsorganisation.

– Han har mobiliserat fattiga och hela Latinamerika, säger Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna.

Journalister från colombianska tv-kanalen RCN News hamnade i ett tumult utanför det militärsjukhus i Venezuelas huvustad Caracas där Huga Chavez avled.

Enligt sajten Liveleak ska människor ha skrikit åt kamerateamet att lämna platsen och ha börjat misshandla dem. Andra ska ha försökt hjälpa journalisterna.

Älskad och hatad

Kameramannen lät inspelningen pågå under tumultet och reportern kan ses blodig, frågandes efter polisen.

Smällen som hörs i slutet av klippet ska vara från polis som skjuter för att bryta upploppet.

Amerikanska högerkanalen Fox News rapporterar om att exilvenezolaner hurrar och hoppas på förändring i och med Chavez död.

Chavez är populär i Venezuela och har omvalts som president fyra gånger. Chávez införde subventioner och fri sjukvård. Han förespråkade ökat samarbete mellan länerna i Latinamerika och antiimperialism, samtidigt som han förhöll sig mycket kritisk till konservatism, nyliberalism och USA:s utrikespolitik.

Ledaren väcker starka känslor: han är älskad av anhängarna och hatad av motståndarna. Uppfattningen skiljer sig stort mellan dem som för fram att han minskat fattigdomen och gjort Venezuela och Latinamerika mer rättvist – och andra som beskriver honom som "demokratins dödgrävare".

Aftonbladet pratar med två svenskar från de olika lägren för att diskutera betydelsen av Chavez.

"Misshandlat demokratin"

Martin Ängeby, ordförande i Silc, Swedish international liberal centre, Folkpartiets biståndsorganisation:

– Det som är positivt är att Chavez har gjort att de fattiga blivit en del av den demokratiska processen och det är något som de övriga ledarna i Latinamerika inte klarat av. De välfärdsprojekt som gjorts har gett förnödenheter till människor som haft det svårt och byggt en del skolor. Men det ursäktar aldrig att man avskaffar demokratin, säger han till Aftonbladet.

– Chavez har misshandlat allt vad demokratiska institutioner heter. Han har befäst sin egen makt och beskurit oppositionens. Han har sett till att presidenten kan bli omvald i evighet och startat personaliserat välfärdssystem är han själv ger gåvor, med presidentens porträtt på. Han har nationaliserat flera tv-stationer och tvingar flera stationer till att sända hans propaganda flera gånger i veckan. Alla medier tvingas att dagligen sända politisk propaganda under valperioden.

Vilka förlorar på Chavez politik?

– Det är demokratin som blir förlorare, eftersom man kommer till ett läge där man inte kan byta president. Sedan är ekonomin en förlorare. Det som hållit uppe Chavez är oljehandeln och att oljepriserna är så höga. Man har på socialistiskt manér socialiserat ett stort antal industrier vilket aldrig medför något gott. På längre sikt vinner man inte på att landets produktivitet minskar och säkerhetssystemet viker sig.

"Lyckades mobilisera fattiga"

Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna:

– Chavez var en av ledarna i den förändringsvåg som svepte över Latinamerika då han tog makten 1998. Då var nyliberalismen slut och en ny  våg av vänster och progressiva regeringar inleddes. Det här blir en brytpunkt och vi får se vad som händer.

– Han har haft en stor betydelse för både Venezuela och Latinamerika. han tog vid när motståndet mot nyliberalismen började och blev politiker 1998 i samband med de stora protesterna som pågick från de fattiga mot privatiseringar, att sjukvård och utbildning hade kommersialiserats och att man exempelvis privatiserat vatten.

– Han gick till val och vann med 56 procent. Sedan dess har han vunnit stort. Han har betytt mycket för att ena Latinamerika och har lyckats få igång integration där varken USA eller Spanien funnits med som aktör. Det är första gången på 183 år som det hänt, sedan spanien förlorade kolonin, att Latinamerika går ihop som en aktör i internationella fora.

– Han har till skillnad från andra ledare fokuserat på fattigdomsbekämpning och inte på kapitalet. När han kom till makten var fattigdomen uppe i 75-80 procent. Nu är den nere i 20-25 procent. De fattiga har tillgång till fri utbildning och sjukvård, vilket man inte hade tidigare.

Om den politiska polariseringen säger Contreras:

– Det fanns polarisering politiskt tidigare också, bara det att de fattiga inte fick plats i den politiska debatten. Medierna kontrollerades av högern.

I dag klockan 18 håller Vänsterpartiet Malmö, Svensk-Kubanska föreningen Skåne och andra organisationer en minnesstund för Hugo Chavez på Möllevångstorget i Malmö.