Tvingades abortera 8-månaders foster

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-21

Bröt mot Kinas lag om ett barn

En gravid kvinna i södra Kina blev fängslad, misshandlad och tvingad till abort, en månad innan beräknat förlossningsdatum.

Skälet: Om barnet hade fötts, hade hon ha brutit mot landets regel om endast ett barn per familj.

Byggarbetaren Luo Yanquan, 36, och hans fru Xiao Aiying, 36, väntade sitt andra barn när myndigheterna kom och hämtade henne. Han berättar att hans fru skrek och sparkade omkring sig när hon fördes bort.

Händelsen inträffade den 10 oktober och hans fru hölls sedan fången i tre dagar innan de förde henne till en klinik där man injicerade henne med ett preparat som dödade det åtta månader gamla fostret. Sedan fick hon föda ut det döda fostret.

De fick höra att de inte hade tillåtelse att skaffa fler barn, eftersom de redan har en nio år gammal dotter, berättar Luo för nyhetsbyrån AP.

Måste opereras

AP rapporterar att Luo har lagt upp bilder på sin blogg där man kan se den medtagna hustrun. Hon har ett stort blåmärke på armen och rivmärken på ena benet, något som enligt Luo ska ha uppstått i samband med tvångshämtningen.

Hustrun vårdas fortfarande på sjukhuset. Eventuellt måste hon genomgå operation för att ta bort bitar av livmoderkakan som finns kvar i livmodern, uppger Luo.

De fick aldrig veta vilket kön barnet hade.

Extremt exempel

Luos och hans frus fall är ett extremt exempel på Kinas familjepolitik där man vill reglera befolkningsmängden i landet genom att begränsa antalet barn per familj till ett. Kina har världens största befolkning med mer än 1,3 miljarder människor.

Bryter man mot regeln kan man drabbas av höga böter och i värsta fall förlora sitt jobb och bostad.

Medierna undviker att rapportera om tvångsaborterna och polisen ingriper inte.

I Luos fall hävdar myndigheterna att han har gått med på aborten, något som han förnekar.

– Jag har inte skrivit under någonting. Det har ingen i min familj gjort, säger han i telefon från Xiamen till AP. Jag ringde polisen men de sa att de inte är ansvariga för frågor som rör familjeplanering. Jag vill stämma myndigheterna men de jurister som jag har frågat säger att de inte kan hjälpa oss och medierna vägrar rapportera om vårt fall.

Fler vågar berätta

På senare år har allt fler offer vågat berätta om sina upplevelser, bland annat via internet. Liknande övergrepp som drabbade Luo och hans fru har även rapporterats i Hebei-provinsen, Shandong-provinsen samt i Guangxi-regionen.

En företrädare för de lokala myndigheterna som ansvarar för Luos område bekräftar att det finns noteringar om Xiao Aiyings abort i deras register, men säger att den gjordes på frivillig väg och att hon var gravid i sjätte månaden. Personen vägrade uppge sitt namn, enligt AP.