Sorg i Landskrona: "Hade hela livet framför sig"

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-07-24 19.42

En flicka har dött mitt i sommarlovet och alldeles för tidigt i livet.

Att en jämnårig flicka är misstänkt för mord har skapat en känsla av hopplöshet i Landskrona.

– Barn ska få lov att vara barn, säger Leif Lindkvist.

Grönskan står i full blom och solen gassar över industriområdet i centrala Landskrona där en flicka hittades livlös natten till tisdagen.

Leif Lindkvist arbetar på ett företag nära fyndplatsen och berättar att polisen nyligen hävt avspärrningarna.

– När jag fick veta att det var en så pass ung flicka tänkte jag bara att det inte var klokt. Hon hade hela livet framför sig.

”Unga borde leka”

– En kollega har en dotter i samma ålder som blev misshandlad för ett tag sedan. Man undrar verkligen vad det är som håller på att hända. De är så unga och borde leka med varandra.

Lite längre ner i industriområdet driver Mikael Westerlund ett företag. Det misstänkta mordet på en flicka har chockerat honom, men att något händer just här är enligt honom inte förvånande, inte heller att polis hittade flickan under en rutinpatrullering.

– Det är mycket skit som händer här. Pundare och polis brukar vara här på nätterna. När jag har varit ute med hunden tidigt på morgonen har jag hittat allt möjligt, kanyler till exempel, säger han.

Flyttade från Landskrona

Men generellt är Landskrona en relativt lugn stad, anser flera lokalbor. Grynet Israelsson flyttade från staden 2005 på grund av ökad brottslighet och återvände först när hennes barn blivit äldre.

– Jag ville inte att mina barn skulle växa upp här. I dag hade jag inte tagit det beslutet. Det är lugnare här än övriga Sverige, och även om jag skulle vilja flytta, vet jag inte vilken stad som skulle kännas säker.

– Våldet kryper ner i åldrarna och det enda man känner är maktlöshet.

Frågor utan svar

Sofia Albertina kyrka har valt att hålla öppet längre än vanligt för att kunna erbjuda en plats för invånare som känner sorg eller oro.

– Många brukar vilja ha något handgripligt att göra. Det kan vara att tända ett ljus. Några kan ha frågor. Vi brukar säga att vi inte har några svar, men att vi finns här för att lyssna, säger prästen Charlotte Ekbladh.

Längst fram i kyrkan sitter Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg och håller en tyst minut.

– Vi har fått bekräftat att ingen av flickorna har funnits i någon av våra verksamheter.

– Det som har hänt är lika svårt att förstå. I dag känns det som att mycket av det som borde vara självklart inte längre är det.