Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Försökte tända eld på synagoga – sköts ihjäl

TT

Publicerad 2024-05-17

Räddningstjänst i franska Rouen där polis har dödat en man som försökte tända eld på en synagoga.

Fransk polis har skjutit ihjäl en beväpnad man som försökte sätta en synagoga i brand. Mannen ska ha överklagat ett beslut om utvisning, men fått negativt besked i frågan.

Den nu skjutne mannen var beväpnad med en kniv och en järnstång när polis anlände till synagogan och mannen sprang mot en polis.

– (Denne) sköt då honom fem gånger, varav fyra skott träffade, säger åklagaren Frédéric Teillet.

Händelsen inträffade i staden Rouen i nordvästra Frankrike på fredagsmorgonen.

Den misstänkte mannen var från Algeriet och fick för mindre än ett år sedan besked om att han skulle utvisas. Beslutet överklagades, vilket inte fick bifall, men utvisningen har inte hunnit verkställas, säger inrikesminister Gerald Darmanin.

Han säger att mannen inte hade visat tecken på radikalisering.

Kastade molotovcocktail

Innan polis kom till platsen ska mannen ha klättrat upp på en sopcontainer och kastat in ”en sorts molotovcocktail” i synagogan, vilket startade en brand som orsakade ”signifikanta skador”, enligt Rouens borgmästare Nicolas Mayer-Rossignol.

Det är ännu oklart om nationella åklagarmyndigheten för antiterrorism kommer att ta upp fallet.

Gerald Darmanin säger att attacken mot synagogan är en ”antisemitisk handling” och han fördömer det ”avskyvärda” våldet mot Frankrikes judiska befolkning.

Den franska judiska församlingen, den tredje största i världen, har i flera månader varit på helspänn efter ett växande antal attacker och skändningar av minnesmärken.

Början på sabbaten

Under årets första kvartal registrerade Frankrike 266 fall av antisemitiska händelser, en ökning med 300 procent jämfört med samma period förra året.

”I kväll är början på sabbaten och det är viktigt att tända ljusen för att visa att vi inte är rädda”, säger Rouens överrabbin Chmouel Lubecki till BFMTV.

Nicolas Mayer-Rossignol uttrycker på sociala medier sitt ”fulla stöd för det judiska samfundet i Rouen”, skriver Le Figaro.

Ingen annan person ska ha skadats i skjutningen.