Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Paludan slänger på luren när rätten ringer

TT

Publicerad 2024-09-05 11.50

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en allmän sammankomst på Brantevikstorg i Malmö den 6 september 2022. Han har åtalats för hets mot folkgrupp och förolämpning. Arkivbild.

När Malmö tingsrätt ringer upp den högerextreme politikern Rasmus Paludan för att delge honom åtal lägger han på luren. På fredagen går preskriptionstiden ut för ett av de brott han är åtalad för.

Paludan är åtalad för två fall av hets mot folkgrupp samt förolämpning. För det senare brottet gäller två års preskriptionstid och det betyder att han måste vara delgiven senast under fredagen om han ska kunna dömas för det.

– Vi har inte per dags dato fått in någon sedvanlig delgivningsbekräftelse, säger chefsrådman Nicklas Söderberg.

Först går delgivningen ut per post och mottagaren förväntas bekräfta skriftligen att den är mottagen. Nästa steg är att försöka delge per telefon, men när Paludan fått klart för sig att samtalet kommer från domstolen har han genast lagt på.

Domstolen har gjort åtskilliga telefonförsök och också begärt hjälp från Köpenhamnspolisen med delgivningen, eftersom Paludan är bosatt där. Men hittills har bekräftelsen inte kommit.

Ytterst är det upp till domstolen om Paludan ändå ska anses vara delgiven.

– Om han är delgiven eller inte, det är en bedömning. Det är fri bevisprövning på om man kan tycka att det är utrett att han är delgiven eller inte, säger Nicklas Söderberg.

För hets mot folkgrupp är preskriptionstiden fem år.

ANNONS