Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Mystiska signaler plockades upp – över hela jorden

Sanningen avslöjad efter ett år: ”Som en ny färg i regnbågen”

Uppdaterad 03.05 | Publicerad 01.01

Den mystiska signalen plockades upp över hela jorden.

Seismologiska mätstationer över hela jorden plockade upp den mystiska signalen för ett år sedan.

Den varade i nio dagar – och ingen förstod vad som hände.

Förrän nu.

Den 16 september förra året fångades den gåtfulla signalen upp av världens seismologer.

De förstod snabbt att vibrationerna inte orsakades av någon jordbävning. Skakningarnas frekvenser var inte lika varierade och snabbt övergående som vid ett skalv. I stället handlade det om en sorts monotont hummande och det skulle pågå – avtagande men mätbart – i nio dagar.

– Vissa trodde att deras instrument var sönder. Det var något helt unikt, säger Stephen Hicks, seismolog vid University college i London till CNN.

Signalen repeterades var 90:e sekund. Den kunde ganska snabbt spåras till östra Grönland, men utan en exakt plats.

– Alla var förbluffade och ingen hade den blekaste aning om vad som orsakade signalen. Den var längre och enklare än jordbävningssignaler som normalt varar i minuter eller timmar. Vi stämplade den som ett USO, en oidentifierat seismiskt objekt, säger Kristian Svennevig, seismolog vid Danmarks geologiska institut Geus, till The Guardian.

Hans svenska kollega Björn Lund vid Uppsala universitet utvecklar för Sveriges Radio hur vibrationsvågarna såg ut.

– En väldigt lågfrekvent signal, lite som om marken eller berget brummar eller hummar på en enda ton, säger han.

Före jordskredet.

Efter jordskredet.

Förstörde byggnader

Kort efter att skakningarna började spridas över jorden upptäckte personalen på ett passerande kryssningsfartyg att flera byggnader på ön Ella, ett viktigt landmärke i den aktuella delen av Grönland, hade förstörts.

Stugorna var tomma men användes normalt, enligt NBC News, både för forskning och som dansk militärbas för slädhundar. Men varför hade de ödelagts och vad var det som orsakade de mystiska vibrationerna över världen?

Svaret har nu levererats i en nästan årslång studie som involverat 68 forskare i 15 länder och presenteras i vetenskapstidskriften Science.

Signalen kom från en massiv våg, en så kallad

seicheStående våg i ett instängt utrymme, jämförbar med vatten som skvalpar fram och tillbaka i ett badkar., som böljade fram och tillbaka i den trånga Dickson-fjorden, omkring sju mil från ön Ella och 20 mil från öppet hav.

Vågrörelsen orsakades av att delar av ett drygt 1 200 meter högt berg rasat ner i fjorden. Inledningsvis triggade kollapsen en lokal tsunami som nådde 200 meter upp på bergssidorna. Men våghöjden i den efterföljande seichen var efter bara några minuter nere på sju meter, skriver The Guardian.

Några dagar senare var vågorna enbart några centimeter höga och upptäcktes inte av personalen på ett danskt militärfartyg som fotograferade området.

”Som att upptäcka en ny färg”

Seismologerna fick dock ingen ro. Den mystiska signalen fortsatte att registreras och det är först nu som sanningen har avslöjats genom den internationella studien.

– Om jag för ett år sedan hade sagt att en seiche kunde pågå i nio dagar skulle folk ha skakat på sina huvuden. Det är som att upptäcka en ny färg i regnbågen, säger Kristian Svennevig, som ledde forskarnas arbete, till CNN.

Skredet och tsunamin, en av de högsta som vetenskapen känner till, orsakades av klimatförändringarna, skriver forskarna.

Avsmältningen av den omgivande glaciären fick berget att bli instabilt. Till sist släppte toppen och sten och jord nog att fylla 10 000 olympiska simbassänger slungades ner i fjorden.

”Okänt vatten”

Flera oberoende experter hyllar studien och varnar för att skred och bergskollapser kommer att bli vanligare i den arktiska världen i framtiden, skriver CNN.

– Det här är ett tecken på att klimatförändringarna pressar de här systemen ut på okänt vatten, säger Kristian Svennevig.

När tsunamin utlöstes fanns inget kryssningsfartyg i närheten och inga människor dog eller skadades i katastrofen. Men konsekvenserna kan bli stora.

– Isarna drar sig tillbaka, bergssidorna blir instabila och därmed måste man bedöma riskerna på östra Grönland på ett nytt sätt. Ska vi tillåta den här kryssningstrafiken att gå in i fjordarna? Och vad ska man göra för att den befolkning som bor på östra Grönland också ska vara mer beredd på att det här kanske kan inträffa? säger Björn Lund till SR.

Följ ämnen i artikeln