Medicinstopp hårt slag för alzheimerdrabbade

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2024-07-31 05.30

Besvikelsen är stor sedan ett nytt läkemedel mot alzheimer fått avslag av EU:s läkemedelsmyndighet.

– Det är upprörande, säger Liselotte Jansson vid Alzheimerfonden.

Förväntningarna var skyhöga inför beslutet. Men när beskedet i förra veckan kom om att läkemedlet lecanemab inte får godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA var det en kalldusch för patienter och deras anhöriga. Det uppger Liselotte Jansson, generalsekreterare för Alzheimerfonden.

– Många är väldigt ledsna och besvikna. När den här bromsmedicinen äntligen står till buds är det idiotiskt att stoppa den, särskilt som den godkänts av flera andra länder.

Enligt Liselotte Jansson innebär avslaget att värdefull tid går förlorad.

– Patienter med alzheimer har inte tiden på sin sida, den är deras värsta fiende.

Svårknäckt nöt

Vid alzheimer bildas plack i form av proteinet beta-amyloid som ansamlas i hjärnan. Lecanemab har varit efterlängtat eftersom det består av antikroppar som riktar sig specifikt mot proteinet, till skillnad från dagens mediciner.

Men de högt ställda förväntningarna på medicinen har inte infriats, enligt alzheimerforskaren Hugo Lövheim vid Umeå universitet.

– Även om lecanemab påverkar de underliggande orsakerna till alzheimer så har effekten på patienternas symptom och sjukdomsutveckling inte varit så stor.

Motiveringen till EMA:s beslut är att vinsten inte är tillräcklig i förhållande till eventuella nackdelar och biverkningar, som svullnad och risk för blödningar i hjärnan.

– Nyttan är inte så stor medan riskerna inte är obetydliga. Så för oss forskare är beslutet ändå inte helt överraskande, säger Lövheim.

Han fortsätter:

– Det har forskats under lång tid men alzheimer har visat sig vara en svår nöt att knäcka. Det har att göra med att vi ännu inte har tillräckligt stor kännedom om sjukdomens olika mekanismer.

Sista ordet inte sagt

Han understryker att EMA:s uppgift är att värna patienternas säkerhet.

– Det är klart att patienter och deras anhöriga har stora förhoppningar om att det ska komma nya bättre behandlingar. Men mitt i all besvikelse måste man komma ihåg hur viktigt det är att myndigheterna får göra sina oberoende undersökningar.

Läkemedlet har tidigare godkänts i bland annat USA, Japan och Kina. Det svenska företaget Bioarctic, som ligger bakom upptäckten som ligger till grund för läkemedlet, har meddelat att en omprövning av beslutet har begärts.

Hugo Lövheim utesluter inte att det kan bli en ändring.

– Jag tror inte att det sista ordet är sagt. Om ytterligare data som inte tidigare har presenterats tillförs kanske det kan förändra bilden.