Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Aftonbladet klandras för text om politiker

Publicerad 2023-09-21

Mediernas Etiknämnd klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god
publicistisk sed genom att peka ut en kommunpolitiker som ”aktiv
nazist”.

Aftonbladet publicerade på aftonbladet.se den 28 oktober 2022 en artikel på ledarsida med rubriken: ”Varför styr Centern ihop med en nazist?”. Artikeln handlade om Sverigedemokraten Rebecca Ädel som valts in i kommunstyrelsen i en kommun där Sverigedemokraterna har ingått i ett lokalt samarbete med Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Tidningen skrev: ”Det finns bara en liten hake. Rebecca Ädel råkar vara aktiv nazist.”

I artikeln hänvisades till ett avslöjande av Expressen och Expo, som publicerats samma dag, där det framgick att politikern varit aktiv högerextremist sedan början av 10-talet och publicerat texter i den nazistiska propagandasajten Nordfront. I texterna ska politikern själv ha kallat sig nationalsocialist.

I ledarartikeln restes följande fråga med anledning av att Centerpartiet gick till val med löftet att inte samarbeta med Sverigedemokraterna:
”Frågan är också vad Centerpartiet tänker göra med de partiföreträdare som fattade beslutet att styra kommunen tillsammans med en aktiv nazist.”

De lokala företrädarna för Centerpartiet hade förklarat att samarbetet med Sverigedemokraterna inte kommer at påverka partiets politiska arbete vad gäller värdegrund och politisk ideologi. Detta kommenterades så här i ledarartikeln: ”Nu har de alltså valt in en ledande nazist i kommunstyrelsen.”

 

Anmälaren: Jag var inte nazist

Rebecca Ädel reagerar mot att hon i artikeln kallades ”aktiv” och ”ledande” nazist. Hon var inte nazist och har aldrig varit en sådan. Under hela valrörelsen 2022 hade hon till väljare framfört att högextremism inte hör hemma i Sverigedemokraterna och därmed aktivt tagit avstånd från sådana åsikter. När hon gick med i partiet hade hon berättat om sitt tidigare samröre med det högerextrema men att hon sedan flera år tagit avstånd från detta. Under ett möte med sin blivande arbetsgivare hade hon gjort avkall från nazism, högerextremism samt mot hela Svenskamotståndsrörelsen (idag Nordiska motståndsrörelsen) och förklarat att hon lämnat den organisationen för många år sedan.

Anmälaren reagerar också mot att hon inte kontaktats av tidningen så att hon kunnat dementera påståendena.

 

Tidningens svar: Som folkvald får man tåla den typen av kritik

Aftonbladet svarar att det måste finnas ett stort utrymme på en ledarsida att vara explicit och att framföra hård kritik mot folkvalda. Krav på att i förväg kontakta folkvalda som kritiseras hårt hade gjort ledarsidesjournalistiken omöjlig.

Såvitt det var känt för Aftonbladet fanns vid publiceringstillfället inget exempel på att anmälaren gjort upp med sina tidigare åsikter. Anmälaren hade inte gjort offentlig avbön. Hennes sätt att bemöta de granskande reportrarna vittnade inte heller om någon vilja att göra det. Anmälaren hade först avfärdat Expressens uppgifter, sedan kom avståndstagandet. Dessutom visade granskningen att hon fortfarande hade ”flera tongivande nazister – både ledare och profilerade propagandister” i sin umgängeskrets. Då bör man också kunna beskrivas som aktiv.

 

Medieombudsmannens bedömning

Granskningen av Expressen och Expo som ledarsidan refererade till har ett stort allmänintresse. Anmälaren får som folkvald politiker tåla att hon namnges och nagelfars för saker som kan påverka förtroende för henne. Det kan även gälla kopplingar till högerextremism eller nazism som ligger långt tillbaka i tiden.

Den medieetiska frågeställningen handlar i stället om det var rätt av Aftonbladet att påstå att anmälaren är ”aktiv” nazist. För ett sådant påstående krävs starka belägg.

Det gör stor skillnad i publicitetsskada om man påstås ha torgfört nazistiska åsikter för länge sedan eller om man gör det idag. Det råder delade meningar om anmälaren har tagit avstånd från sådana åsikter eller inte. Oavsett vilket är det problematiskt att Aftonbladet använt ordet ”aktiv” eftersom det implicerar att anmälaren främjar och sprider ideologin idag. Belägg för detta saknas. Att hon dessutom kallas ”ledande” gör inte saken bättre.

Att anmälan beskrivs som ”aktiv nazist” är inte korrekt och det utsätter henne för en skada som inte kan försvaras.

För detta bör Aftonbladet klandras.

 

Beslutet i Mediernas Etiknämnd

Mediernas Etiknämnd delar MO:s bedömning och klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

 

Detta är en förkortad version av nämndens beslut. Beslutet i sin helhet kommer att finnas tillgängligt på Allmänhetens Medieombudsmans/Mediernas Etiknämnds hemsida www.medieombudsmannen.se.

 

Fotnot: Pressens Opinionsnämnd och Allmänhetens Pressombudsman ombildades den 1 januari 2020 till Mediernas Etiknämnd och Allmänhetens Medieombudsman.

Följ ämnen i artikeln