51-åringen: ’Han visade fingret, då högg jag honom’

Publicerad 2015-01-22

"Det var självförsvar"

Den 51-årige mannen respekterade inte högerregeln varför en 21-årig bilist i korsningen "visade fingret".

Bråket ledde till att 51-åringen drog kniv och högg ihjäl den yngre trafikanten.

Nu misstänks att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

Den 51-årige mannen har nyligen genomgått en så kallad liten sinnesundersökning – i praktiken ett samtal med en rättspsykiater och en genomgång av domstolens handlingar.

Mannen berättar där att han studerat till civilingenjör men har haft svårt att få jobb inom det området. Istället har han under flera år kört taxi. Han blev utbränd och har de senaste tolv åren varit arbetslös, något han upplevt som psykiskt påfrestande.

Han berättar också att han sedan många år upplever sig mobbad och motarbetad av grannar, och tidigare av arbetskamrater. Han säger att han har lätt att - helt oförskyllt - komma i konflikt med andra men nekar till att det skulle ha varit något allvarligt.

Men han hävdar att han vid flera tillfällen blivit hotad.

– Därför bär jag alltid kniv för att kunna försvara mig, berättar han i undersökningen.

– När jag är ute med hunden har jag blivit trängd och hotad av ägare till betydligt större hundar. På grund av det bär jag alltid kniv, och ett par gånger har jag visat den för att skydda mig.

Dömd för flera brott

Han förnekar att han tidigare haft kontakt med psykiatrin. När det gäller alkohol säger han sig dricka upp till en hel flaska starksprit per två-tre veckor.

Han förekommer under tre avsnitt i belastningregistret. Han är bland annat dömd för trafikförseelser, misshandel och grovt rattfylleri. Han avtjänade under 2009 en månads fängelse för detta.

Händelsen han är häktad för inträffade den 3 januari en korsning i Tullinge.

Åklagaren Thobias Vilhelmsson anser att brottet är rubricerat som dråp. Men vid häktningsförhandlingen valde tingsrätten att häkta honom för grov misshandel och vållande till annans död. Skillnaden är synen på vilket uppsåt mannen haft. Och det kan bli avgörande för hur gärningen senare ska bedömas vid en rättegång.

Mannen medger att han huggit 21-åringen med kniv. Men menar att det var för att försvara sig själv, då 21-åringen först attackerade honom.

”Han gav mig ett knytnävsslag”

Thobias Vilhelmsson bekräftar att 51-åringen fått skador men vill inte gå in på omfattningen.

Vid häktningsförhandlingen förklarade mannen för rätten att han hade nästäppa och hörde dåligt efter bråket.

Vid sinnesundersökningen noterar läkaren att 51-åringen uppvisar rester av blåtiror på bägge ögonen och ett jack över vänster ögonbryn.

– Jag agerade i självförsvar, han gav mig en smocka. Jag hade ingen avsikt att beröva någon livet, förklarar mannen för undersökningsläkaren.

Mannen berättar också sin version av händelsen. 21-åringen körde tätt bakom hans bil och "visade fingret". 

– Han stannade sin bil, gick ur bilen och kom fram till mig som också stannat. Han gav mig ett knytnävsslag. Jag hade dragit kniv och högg honom.

Ringde 112 och berättade

Enligt uppgift var det ett hugg som träffade i bröstet. 51-åringen säger att han nästan omedelbart förstod att 21-åringen var illa ute. Han berättar att han åkte hem, tvättade av sig, och sedan ringde 112 och berättade vad som hänt.

Undersökningsläkaren bedömer att det "kan misstänkas" att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, både vid händelsen och vid undersökningstillfället. Hon rekommenderar därför en stor rättspsykiatrisk undersökning, något som vanligen bara brukar göras när domstolen anser att skuldfrågan är avgjord. Nu är inte ens åtal väckt.

Mannen och hans advokat har därför fått frågan om de frivilligt vill säga ja till en sådan undersökning.

Åklagaren har blivit ombedd att lämna ett yttrande i saken.

”Skulle kunna bringa klarhet”

Han säger till Aftonbladet att mannens psykiska status kan bli viktig då hans uppsåt ska bedömas vid rättegången.

– Har man en felaktig världsbild på grund av att man är allvarligt psykiskt sjuk, kan man också ha en nedsatt handlingsförmåga, nedsatt förmåga att se vilka konsekvenser ett handlande får, nedsatt impulskontroll, eller vanföreställningar, säger Thobias Vilhelmsson.

– Det finns väldigt mycket i en rättspsykiatrisk undersökning som skulle kunna bringa klarhet i varför det har blivit som det blivit.

Mannen har gått med på att sitta häktad i ytterligare en två-veckorsperiod. Men sannolikt behöver utredarna ytterligare några veckor efter det för att få hela utredningen klar. En rättspsykiatrisk undersökning brukar vanligen ta fyra till sex veckor.