Expert: Detta är en upptrappning

Publicerad 2015-01-15

Utrikesminister Margot Wallströms besök i Israel ställdes in för att hon inte är välkommen.

Enligt mellanösternexperten Per Jönsson var det helt logiskt:

– Erkännandet i höstas var naturligtvis allvarligt och det här är ett direkt svar på det. Det är en upptrappning.

I dag skulle utrikesminister Margot Wallström ha varit i Israel och bland annat deltagit i ett seminarium till Raoul Wallenbergs minne.

Resan ställdes in i förra veckan, enligt UD, av kalenderskäl.

Enligt uppgifter i israeliska medier och i Ekot var det för att Wallström inte är välkommen.

– Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit, säger Emmanuel Nochshon på israeliska UD till Ekot.

Ett irriterat Israel

Enligt Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet, var det den logiska fortsättning på Sverige och Israels relation som blivit allt frostigare sedan erkännandet av Palestina.

– Det har väckt en väldig irritation. Det är inte bara högerregeringen som tycker att det är en fräck och oförsvalig handling av Sverige utan det sträcker sig över sig över i stort sett hela det politiska fältet, säger Jönsson.

Däremot tror han att den svenska regeringen var förvånad.

– För annars hade hon inte planerat in den här resan i slutet av januari. Det här måste ändå anses tämligen pinsamt för regeringen att bli utfrusen så här.

Den israeliska regeringen har dessutom påpekat att om Wallström trots allt skulle resa in i landet så skulle hon vara tvungen att göra det privat.

– Då får hon inte det vederbörliga skydd och säkerhet som gästande statsråd normalt får. Det är inte bra det här.

”Allvarlig konflikt”

Enligt Jönsson är inte det här bara en markering från Israels sida.

– Det är en handling. Det är en tillspetsning av en redan existerande fnurra på tråden eller egentligen allvarlig konflikt mellan Israel och Sverige. Utrikesministern är inte välkommen och hon kommer inte att få säkerhetsskydd. ”You are not welcome. Stay out."

Han hävdar att detta är allvarligt.

– Det här kommer att påverka relationerna långt framöver. Det finns inga öppningar för en svensk-israelisk kontakt.

En israeliskt diplomat har uppgett i tidningen Jerusalem Post att Sverige endast har två alternativ; att be om ursäkt för erkännandet av Palestina eller att Sverige byter regering.

– Det är väldigt hårda ord.

Redan dålig relation

Jönsson påpekar dock att den dåliga relationen mellan de båda länderna inte är någonting nytt.

– Sverige har inte varit populärt, till och med föraktat, i Israel under rätt många år. Det här är en upptrappning av redan dåliga förhållanden. Men erkännandet i höstas var naturligtvis allvarligt och det här ett direkt svar på det.

Han tror inte att relationerna kommer att bli bättre förrän palestinafrågan lösts.

– På något sätt är det ju sakfrågan som ligger i grunden. Den kommer inte att lösas på många herrans år och Sverige har nu satt ned foten. Det kan kanske få ett slut om en ny president i Vita huset lyckas skaka igång förhandlingarna och om man har glömt det här.