Ekot: Wallström inte välkommen i Israel

Publicerad 2015-01-15

UD vill inte kommentera uppgifterna

Utrikesminister Margot Wallström (S)

Margot Wallström ställde in resan till Israel av kalenderskäl.

Nu uppger Sveriges Radios Ekot att skälet ska ha varit att utrikesministern inte är välkommen i landet.

– Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit, säger Emmanuel Nochshon på israeliska UD till Ekot.

Efter valet erkände den nya regeringen Palestina som en självständig stat. Något som väckte starka känslor i Israel och skapade frostiga relationer.

På senare tid har det rapporterats att de känslorna lagt sig något i och med ett möte mellan statsminister Stefan Löfven och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Men nu rapporterar Ekot återigen om att Sverige får kalla handen av Israel.

Ekot uppger att utrikesminister Margot Wallström ställt in det planerade besöket för att hon inte varit välkommen.

"Ytterst ovänlig handling"

Tidigare har det hetat att det varit ”andra” och ”kalenderskäl”.

– Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit. Det Sverige gjorde var en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nochshon på israeliska UD till Ekot.

Landets utrikesminster Avigdor Lieberman har tidigare sagt att han inte hade tid att träffa henne under det tidigare planerade besöket.

Aftonbladet har sökt Wallström för en kommentar men hittills utan resultat.

"Det är valrörelse i Israel"

Annika Söder, kabinettsekretarare på UD, vill inte kommentera uppgifterna om att Israels utrikesminister inte vill ta emot Margot Wallström.

– Vi vill inte ha ett högt tonläge, säger hon till P1-morgon.

Till TT utvecklar hon:

– Vi ställde in besöket tillsvidare för att president Abbas var tvungen att resa på annat håll och också för att utrikesministern kunde få en möjlighet att besöka Afrika för första gången sedan hon tillträdde, säger Söder.

Påståendet att hon inte var väökommen av israeliska UD bemöter hon så här:

– Det är valrörelse i Israel, och vi förstår att det pågår olika diskussioner där. Jag vill påpeka att erkännandet av Palestina var folkrättsligt grundat och inte avsett att stödja en part utan att stödja freden och ge litet hopp till palestinska ungdomar och få en ny öppning, säger Annika Söder.