Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Bakterier i salladsmix

Publicerad 2014-03-22

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, säger att det som konsument inte går att upptäcka om salladen innehåller farliga bakterier. Det hjälper inte heller att skölja salladen.

Stafylokocker kan leda till matförgiftning – men finns i mer än varannan påse med salladsmix, visar en kontroll av Testfakta.

Alla kom från samma packerianläggning.

– Vi är överraskade av detta, säger vd:n på företaget.

I sex av tio testade salladspåsar påträffades stafylokocker.

Färdig salladsmix i påse som oftast inte ens behöver sköljas.

Populärt bland konsumenter runt om i landet – men inte helt ofarligt.

I sex av tio testade salladspåsar påträffades stafylokocker, visar en kontroll som Testfakta gjort.

”Inget man förväntar sig”

Bakterien kan leda till matförgiftning.

– Stafylokocker kommer från människor, antingen från huden eller att någon hostat eller nyst på salladen innan den packats. Det här tyder på bristande hygien under själva packningen, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, som utfört analysen, till Testfakta.

Salladen är dock inte farlig att äta som den är, utan först om salladen blandas med animaliska livsmedel och sedan får stå framme i rumstemperatur i några timmar.

– Då kan bakterierna föröka sig snabbt och risken finns att man blir matförgiftad. Således inget bra alternativ för buffébordet, sommarlunchen eller picknick-korgen såvida salladerna inte hela tiden hålls väl kylda, säger hon till Testfakta.

Företaget överraskat

Högst antal stafylokocker hittades i "Garant ekologisk sallatsmix" och "TÒP Machémix" medan de testade salladerna från Dole och Ica:s Medelhavsmix inte innehöll några farliga bakterier.

Samtidigt visade det sig att alla sex testade salladspåsar som innehöll stafylokocker kom från samma packerianläggning, Norrvidinge Boställe som ligger i skånska Teckomatorp.

– Vi är överraskade av detta, det är jättetråkigt att det har varit så här, säger vd:n Måns Nordmark.

Han befann sig under lördagen utomlands och hade inte fått all information om testet, men säger att företaget redan är i gång med att se över hanteringen och om man behöver vidta några åtgärder.

– Vi har stenhård kontroll redan i dag, men det är klart att vi kommer att se över våra rutiner, säger Måns Nordmark och fortsätter:

– Vi tar ju självklart dessa tester också och vi har aldrig hittat stafylokocker. Sedan ska man komma ihåg att det inte är några höga värden i det här, de är relativt låga och räknas som tjänligt med en anmärkning.

Nästan omöjlig att tvätta bort

I sex av de tio testade salladerna fanns också Bacillus cereus, en sporbakterie som lever i jord och vattendrag.

Marie-Louise Danielsson-Tham som utförde testet säger till Testfakta att det som konsument inte går att upptäcka om salladen innehåller farliga bakterier. Det hjälper inte heller att skölja salladen. Salladspåsarna i testet både såg bra ut och luktade okej.

Det enda sättet att skydda sig är att inte låta salladen stå framme i rumstemperatur om den blandats med animaliska produkter.

Kommer fortsätta sälja

Coop har två sallader i testet och båda innehöll stafylokocker.

Men kunden Razmik Agampatian är inte orolig när Aftonbladet träffar honom på en Coop-butik vid i Stockholm.

– Det är inget vi tänker på. Vi köper den här salladen för att den är ekologisk och färsk och vi kommer fortsätta att köpa den, säger han. 

Från Coops sida menar man att underleverantören ska säkerställa att hygienen är korrekt när produkterna hanteras.

Enligt Louise Stephan, pressansvarig på Coop, kommer butiken fortsättas att sälja salladsmixen precis som vanligt.

– Vi vill förtydliga att det inte är hälsofarligt att äta salladen, säger hon till TT.

Fotnot: Se testresultatet här.

Fakta om testet

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet, har på Testfaktas uppdrag undersökt förekomsten av olika bakterier i tio salladsmixar på påse. Analysen är utförd vid laboratoriet på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som är en del av Örebro universitet.

Salladerna är inköpta i Stockholms-området under februari 2014 och transporterades väl kylda från affärerna till laboratoriet. Åtta av salladerna var färdigsköljda och övriga två sköljdes på laboratoriet innan de analyserades. 

Analyserna gjordes på bäst-före-datum. Två av salladsmixarna saknade bäst-före-datum. Därför ringde Testfakta upp producenten som angav nio dagars hållbarhet. Analysen gjordes nio dagar efter pack-datum.

Följande analyser har utförts:

- Totalantal aeroba mikroorganismer 30°C
- Enterobacteriaceae 37°C, 44°C samt presumtiva Escherichia coli (E. coli)
- Koagulasposiitva stafylokocker
- Bacillus cereus (B. cereus)
- Clostridium perfringens (C. perfringens)
- Listeria monocytogens (L. monocytogenes)

Källa: Testfakta