Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

16-åringar åtalas för mordplaner i Köpenhamn

Uppdaterad 11.44 | Publicerad 10.54

En av 16-åringarna greps på centralstationen i Stockholm, då han skulle ta tåget till Malmö. Arkivbild.

Två 16-åringar åtalas för att ha planerat att skjuta ihjäl en person i Köpenhamn i somras.

Åtalet är det första i Sverige mot svenska ungdomar som rest till Danmark för att begå grova brott under året.

”Den här typen av tillvägagångssätt och planering av brott ser vi inom svensk polis varje vecka och utförarna är numera nästan uteslutande barn och unga”, säger Erik Lindblad, nationell operationsledare vid polisen, i en kommentar på polisens hemsida.

Den ene av 16-åringarna greps på centralstationen i Stockholm den 8 juli, då han skulle ta tåget till Malmö. Pojken ska ha fått instruktioner på appen Signal om att skjuta en för polisen okänd person i Danmark.

”Jag menar att han skulle ta tåget till Malmö för att därifrån åka vidare till Köpenhamn för att utföra morduppdraget. För uppdraget skulle han få 150 000 kronor”, säger åklagare Helena Westöö i ett pressmeddelande.

14-årig flicka

Den andra 16-åringen greps samma dag. Enligt åtalet köpte han tågbiljetten till pojken som skulle utföra mordet. Den ene av dem åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord, den andre för medhjälp till förberedelse till mord.

Det väcks även en bevistalan mot en 14-årig flicka. Hon ska ha skickat pengar till den huvudåtalade 16-åringen, och tänkte även resa med till Köpenhamn där mordet skulle ske, enligt åklagaren. Hon greps i Malmö två dagar efter att pojkarna gripits.

Fallet är ett av flera där svenska ungdomar planerat att begå eller genomfört grova våldsdåd i Danmark under 2024.

Vuxenvärldens ansvar

Erik Lindblad vid polisen säger att kriminella söker upp barn och unga i hela landet, och påbörjar vad som liknas vid en groomingprocess i sociala medier. Det övergår senare i rena morduppdrag i krypterade chattar.

”Det är hela vuxenvärldens ansvar att informera sig om aktuella kriminella strategier och vara påstridiga och ställa frågor till barn och unga om deras kontakter i digitala miljöer, vilka konton de följer, ha koll på deras bankkonton med mera och ringa polisen om något inte står rätt till”, säger Lindblad.

Utöver risken att åka fast kan det även vara förenat med livsfara att ta på sig uppdrag från kriminella nätverk, både för ungdomarna själva och deras familjer, säger han vidare.

”Om man till exempel backar ur ett uppdrag eller genomför ett uppdrag och får motståndarsidan efter sig. Det kan innebära en dödsdom”.