Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Kris för Northvolt – varslar om neddragningar

Uppdaterad 16.58 | Publicerad 14.12

Batterijätten Northvolt stänger ned en del av fabriken i Skellefteå, med cirka 300 anställda.

Företaget varslar nu om personalneddragningar.

”Vi måste ta till tuffa åtgärder för att säkra grunden för Northvolts verksamhet”, säger vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Krisdrabbade Northvolt skriver i pressmeddelandet att de gör en strategisk översyn av verksamheten och hänvisar till en utmanande ekonomisk situation.

I den delen av fabriken som nu ska stängas jobbar ungefär 300 personer. Det motsvarar 10 procent av företagets anställda i Skellefteå.

Än så länge är det oklart hur många som kan komma att varslas. Företaget skriver att det förs ”konstruktiva samtal med fackförbund” och att man kommer att ”göra sitt yttersta” för att minimera behovet av uppsägningar.

– Det är inte omöjligt att det här kommer att leda till varsel, säger Teodor Mellström, ordförande i Akademikerföreningen, till TT.

Stormat kring företaget

Bolagets medgrundare och vd Peter Carlsson skriver i en kommentar att bolaget måste fatta en rad svåra beslut bland annat för att ”förbättra den finansiella stabiliteten och stärka verksamheten”.

Han skriver vidare att även om det är utmanande så finns ”ingen tvekan om den globala omställningen mot elektrifiering – och att framtidsutsikterna för batteritillverkare, inklusive Northvolt – är goda”.

Det har stormat kring Northvolt under det senaste året. De har tidigare meddelat att planerna på en fabrik i Borlänge läggs ned. På måndagen kom också uppgifter om att bolagets fabrik i Kanada kan bli försenad med över ett år.

Samtidigt har ett antal mystiska dödsfall kopplats till fabriken i Skellefteå. I början av året dog tre personer under oklara omständigheter efter att ha jobbat på fabriken.

Det har också rapporterats om flera olyckor på fabriken. Senast i slutet av augusti fick fyra personer föras till sjukhus efter att ha utsatts för giftig gas.

Följ ämnen i artikeln