Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Turister fast i kollapsad isgrotta på Island

TT

Publicerad 2024-08-25 19.00

Turister är fast i en grotta i en glaciär på Island. Glaciären på bilden är inte den som nämns i artikeln. Arkivbild.

Två turister är fast i en isgrotta som kollapsat på Island, rapporterar isländska Ruv. Ytterligare två personer har hämtats ut, med allvarliga skador.

Cirka 25 personer var på besök vid grottan, som är ett populärt turistmål, när raset inträffade. De flesta av personerna befann sig utanför öppningen vid tidpunkten för olyckan, men ett mindre antal av dem uppges ha stängts in i samband med kollapsen.

Räddningstjänsten har under dagen kunnat föra ut två allvarligt skadade personer. Ytterligare två personer bedöms fortsatt befinna sig i grottan.

Sveinn Kristján Rúnarsson, chef inom den isländska polisen, säger till tidningen Vísir att en stor insats pågår, och att räddningstjänst och polis kommer fortsätta sitt arbete under natten.

– De gräver där så mycket som möjligt med de verktyg och den utrustning som har kommit. Vi flyttar dit mer personal och mer utrustning för att försöka förenkla och underlätta arbetet, säger han till tidningen.

Cirka 200 personer har deltagit i räddningsarbetet.

Isgrottan ligger i glaciären Breidamerkurjökull i sydöstra delen av landet. Helikoptrar från kustbevakningen, polis och specialtränad räddningspersonal har deltagit i räddningsarbetet.

Enligt isländska myndigheter råder ”extremt svåra förhållanden” på platsen. Larmet om olyckan kom in till räddningstjänsten vid 15-tiden på söndagen, lokal tid.