Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Redaktörsdans på halt golv i Washington

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-06-22

Vem ska styra redaktionsarbetet på The Washington Post? Arkivbild.

Chefredaktören slutade och efterträdaren har hoppat av. Nu ifrågasätts också The Washington Posts Will Lewis efter avslöjanden om tvivelaktiga metoder.

The Washington Post får fortsätta att leta efter en ny chefredaktör.

Den anrika tidningens förstaval, britten Robert Winnett, har dragit sig tillbaka redan innan han hunnit tillträda, skriver tidningen själv, och nu börjar marken skaka under vd och publisher Will Lewis.

Som många andra tidningar kämpar The Washington Post med sviktande inkomster, och Lewis lösning för att hitta fler läsare var att inrätta en ”tredje redaktion” för ny journalistik, som är tänkt att sjösättas efter valet i november.

Men publishern ville inte ha sin dåvarande chefredaktör vid rodret då och petade i början av juni Sally Buzbee som valde att avgå i stället för att ta ett steg nedåt i hierarkin.

Ifrågasatta metoder

Lösningen blev Robert Winnett, i dag på The Daily Telegraph i London och tidigare på The Sunday Times. Och det är hans ifrågasatta metoder där som fick journalisterna i Washington att protestera så högt att Winnett aldrig ens tog sig över Atlanten.

Han anklagas i en artikel i sin tilltänkta nya tidning för att ha anlitat en skådespelare som genom lögner fick fram hemliga uppgifter – ett agerande de amerikanska journalisterna inte ville se i en blivande chef.

”The Washington Post håller högsta möjliga etiska standard i sin journalistik, vilken alla anställda förväntas hålla sig till”, meddelade en talesperson för tidningen i veckan.

Ytterligare problem för Will Lewis är att också han har dragits in i härvan, som kompis och tidigare arbetskamrat med Winnett, men framför allt för att han enligt The New York Times 2004 bad en reporter skriva en artikel byggd på information hämtad från olagliga telefoninspelningar.

Bezos till försvar

Lewis – som handplockades av ägaren Jeff Bezos och tillträdde vid årsskiftet – har därför också fått kritik från sina journalister, många av dem namnkunniga veteraner.

En av dem är David Maraniss, dubbelt Pulitzer-prisbelönad, som i sociala medier svingat så vilt att Bezos själv tvingats säga ifrån och förklara att förändring är nödvändig för tidningens överlevnad.

Problemet är integritet, inte förändringar, svarade Maraniss enligt AP.

Winnett å sin sida stannar kvar på The Telegraph, vars medarbetare på fredagen fick ett brev där chefredaktör Chris Evans skrev att ”han är en talangfull kille, deras förlust är vår vinst”.