Historisk dag – första kvinnan blir ärkebiskop

Publicerad 2014-06-15

Aftonbladet sänder installationen live klockan 11

I dag är det en historisk dag i Sverige.

För första gången installeras en kvinna som ärkebiskop i Svenska kyrkan – Antje Jackelén, 59.

Redan innan hon tillträder skapade hon debatt.

Under en aftonsgudstjänst i Lunds domkyrka tog Antje Jackelén, 59, i veckan avsked från posten som biskop över Lund. Hon lade då ner biskopsstaven efter sju år.

Nu är det i stället Uppsala som gäller och posten som ärkebiskop.

För första gången i Svenska kyrkans historia installeras i dag en kvinna som ärkebiskop – en av kyrkans högsta företrädare.

Hon efterträder Anders Wejrud. Efter åtta år la han i går kväll ner staven i Uppsala domkyrka för att gå i pension.

Han är en av alla som medverkar i dagens högtidliga mässa. Bland annat är kungaparet och de flesta partiledare på plats.

Kritiserades för valspråk

Antje Jackelén är född och uppvuxen i Tyskland. Hon prästvigdes 1980 för Stockholms stift och har sedan 2007 varit biskop i Lund.

Redan innan hon tillträder som ärkebiskop har hon skapat debatt.

Jackeléns valspråk, som hon haft som biskop och tar med sig som ärkebiskop, "Gud är större" har kritiserats för att det kopplas till islam, rent av terrorism. Hon försvarar dock orden med att de är väl förankrade i kristendomen, ur 1 Johannesbrevet 3:18-20.

"Det finns inget skäl att avstå från dem för att de finns i en annan tradition. Okunskap om religion leder till polarisering", skrev hon på DN Debatt.

Oroas över SD i kyrkan

Inom kyrkan har Jackelén starkt stöd. På Aftonbladet Debatt skrev mer än 100 företrädare för Svenska kyrkan under ett upprop. Där försvarade företrädarna även att hon är för religionsdialog:

"Religionerna måste tala med varandra, inte mot varandra."

Jacklén har även markerat mot Sverigedemokraterna.

– Partiets program rimmar inte väl med den kristna människosyn, sa hon i Ekots lördagsintervju i januari.

Hon oroar sig med anledning av att SD fick så starkt stöd i kyrkovalet, som var förra hösten. Hennes ställning mot islam har redan innan dess medfört en hatstorm.

– Och när jag tittar på en del av de mejl och tweets jag har fått som kommer från Sverigedemokratiskt håll, så är det ju alldeles tydligt att mycket av det drivs av en väldigt aggressiv stämning mot islam. Jag tycker inte att det är okej att man kan gå ut i dagens Sverige och säga att "jag hatar islam och jag är stolt över det".