Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Brexitavtal hyllas – men kan ta tid

TT-AFP

Publicerad 2023-02-28

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skakar hand efter att de hållit måndagens presskonferens.

Avtalet mellan Storbritannien och EU, som är tänkt att lösa den infekterade Nordirlandsfrågan, välkomnas av bland annat USA och Frankrike. Men ännu är det oklart hur EU-skeptiker på hemmaplan ställer sig till överenskommelsen.

– Vi kommer inte ha bråttom, säger DUP-ledaren Jeffrey Donaldson.

”Jag är säker på att både människor och företag i Nordirland kommer att kunna dra full nytta av de ekonomiska möjligheter som skapas av denna stabilitet och säkerhet”, säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

Avtalet, som presenterades vid en pressträff på måndagseftermiddagen, ska enligt den brittiska premiärministern Rishi Sunak se till att varor kan ”flöda fritt inom Storbritannien” och ”slå vakt om Nordirlands invånares suveränitet”.

Överenskommelsen följer efter spända samtal om det så kallade ”Nordirlandsprotokollet”, det särskilda tillägg som ska reda ut hur det ska fungera vid gränsen på den irländska ön – mellan EU-medlemmen Irland och brittiska Nordirland.

Det finns en oro att en regelrätt gräns med strikta kontroller mellan Irland och Nordirland skulle kunna äventyra det så kallade Långfredagsavtalet – den stora fredskompromissen från 1998 som avslutade en tre årtionden lång och blodig konflikt.

Kan ta tid

”Jag välkomnar detta viktiga beslut som kommer att bevara långfredagsavtalet och skydda vår inre europeiska marknad”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Sunak bekräftade på måndagen att det brittiska parlamentet kommer att få rösta om avtalet ”vid rätt tidpunkt” och att det måste ”ges tid att processa”.

Brittiska regeringar har nått en rad olika överenskommelser med EU om protokollets utformning, men haft svårt att få stöd för det på hemmaplan.

Nordirlands största regionala parti Sinn Féin – som har som mål att återförena Nordirland med Irland – välkomnar överenskommelsen.

Men premiärminister Sunak behöver också söka stöd från EU-skeptiker i de egna parlamentsleden och inte minst från det nordirländska unionistpartiet DUP, som ställer tuffa krav på hur det ska utformas.

”Inte bråttom”

Ledaren för DUP, Jeffrey Donaldson, var både positiv och negativ i sin första kommentar efter Sunaks och och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens presskonferens på måndagen.

– I breda ordalag är det tydligt att betydande framsteg har gjorts inom ett stort antal områden, men det återstår också oroande nyckelfrågor, sade han.

Donaldson slutgiltiga svar väntas även påverka konservativa EU-skeptiker i London, däribland Sunaks föregångare Boris Johnson.

I en intervju med Sky News tillade Donaldson på måndagen:

– Vi kommer att ta så lång tid på oss som krävs. Vi kommer inte ha bråttom.