Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Omikronvaccin sannolikt i höstens sprutor

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2022-06-11

De svenskar som vaccineras mot covid-19 i höst får med hög sannolikhet ett omikronvaccin i armen, enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Men frågan är hur det biter på nya virusvarianter.

Ända sedan omikron började sin framfart över världen har ett uppdaterat vaccin specifikt mot den mer smittsamma virusvarianten varit på tapeten.

Både Pfizer och Moderna är i slutfasen av sina tester av uppdaterade vacciner, som är riktade mot både omikron och den ursprungliga varianten från Wuhan. Och i slutet av juni ska läkemedelsmyndigheterna i EU och USA ta ställning till om man ska satsa på att köpa in dem, enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

För att de uppdaterade vaccinerna ska godkännas krävs att de är betydligt bättre på att förhindra smittspridning än dagens som skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död, men inte är särskilt effektiva mot omikronsmitta.

Mer antikroppar

Resultat från pågående studier väntas inom kort, men Moderna meddelade nyligen att deras omikronvaccin gav ett bättre antikroppssvar än det ursprungliga Spikevax- vaccinet en månad efter sprutan. Resultaten har dock ännu inte publicerats och granskats av andra forskare.

Enligt Bergström talar det mesta för att det blir omikronvaccin i sprutorna för de svenskar som kavlar upp ärmarna i höst.

– Ja, med mycket hög sannolikhet att det blir ett uppdaterat vaccin. Även om man ska vara ödmjuk inför att vi haft fel många gånger under pandemin och hela tiden behövt gardera oss med att köpa in olika sorters vaccin vilket vi gör framöver.

Personer över 65 år och vuxna i riskgrupp rekommenderas en femte dos i höst. Övriga som är 18 till 64 år kan ta en fjärde dos gratis om de vill, men det är inte en allmän rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Nya varianter

De uppdaterade vaccinerna är riktade mot första omikronvarianten BA.1 och det är oklart hur det fungerar mot andra undervarianter av omikron – eller helt nya varianter av det ständigt föränderliga coronaviruset.

Enligt Moderna verkar deras uppdaterade vaccin också ge något lägre nivåer av antikroppar mot de undervarianter av omikron som cirkulerar nu.

Och troligen gör de uppdaterade vaccinerna kroppen bättre förberedd på helt nya varianter som kan uppstå eftersom de innehåller nya komponenter som retar immunförsvaret, menar Richard Bergström.

– Och vi måste göra allt vi kan, för den här pandemin är inte över.

Samtidigt är beslutet om man ska satsa på uppdaterade vacciner långtifrån enkelt, betonar Richard Bergström.

– Det är ett viktigt beslut ur globalt perspektiv och inget att ta lättvindigt på.

Bestämmer sig EU och USA för att satsa på omikronvacciner sänder det en kraftfull signal att dessa är överlägsna dagens vacciner – och viljan bland folk att vaccineras med de doser som finns i lager lär inte vara stor, konstaterar Richard Bergström.

– Det betyder att det finns miljontals doser av flera olika vacciner i världen som ingen vill ha, och som troligen får kasseras.

Späder på orättvisa

Samtidigt skulle det dröja innan alla länder får tillgång till omikronvaccin.

– Den globala orättvisan i tillgången till effektiva vaccin skulle vara tillbaka på ruta ett, säger Bergström.

Trots problematiken tror han att covidvaccinerna kommer att uppdateras kontinuerligt för nya varianter från och med nu – kanske varje år.

– Därmed inte sagt att alla invånare ska fortsätta att vaccineras framöver. Jag kan tänka mig att det äldre och riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig årligen, och andra om man vill ha ett extra skydd till exempel när man ska ut och resa eller av andra anledningar.

Följ ämnen i artikeln