Så attackerar Harris Trump: Är "knäpp"

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-07-31 19.07

”Ond”, ”galet liberal” och ”okvalificerad”. Donald Trumps anhängare tjuter av förtjusning när han angriper Demokraternas Kamala Harris. Men hennes motattack verkar ha tagit skruv.

– Rent ut sagt knäppt, säger hon om Republikanernas attacker.

Ordet knäpp, på engelska ”weird”. Plötsligt syns det överallt i den uppskruvade rapporteringen om valrörelsen i USA.

– Donald Trump använder sig av sanslösa lögner om min bakgrund. Delar av det han och hans kompanjon säger är, tja, rent ut sagt knäppa, sade den sannolika presidentkandidaten häromdagen vid ett kampanjmöte i Massachusetts enligt bland andra Time.

Barnlöshet i fokus

Med kompanjon syftar hon på Trumps vicepresidentkandidat JD Vance, som de senaste dagarna fått kritik för att tidigare ha förespråkat ett landsomfattande abortförbud och i en intervju 2021 refererat till Kamala Harris som del av ett eländigt ”gäng barnlösa kattanter”. Vance ska också ha antytt att politiker som inte har egna biologiska barn inte borde ha så mycket att säga till om.

Uttalandena har väckt stor uppmärksamhet och tyngt Donald Trump, som hade medvind efter partikonvent och mordförsök. Kamala Harris har inga egna barn men är styvmamma till maken Doug Emhoffs två.

Det förhållandevis enkla uttrycket ”knäppt” är nu något av en snackis. Användandet av det tog fart sedan Minnesotaguvernören Tim Walz, som förkommer i spekulationerna om vem som blir Harris vicepresidentkandidat, sade så i en tv-intervju förra veckan. ”Knäppt” används flitigt av demokrater, även om Donald Trumps påståenden att motståndaren är ”ultraliberal” och ”farlig” och har misslyckats med att säkra USA:s södra gräns.

Som Joe Bidens vicepresident har Harris haft i uppdrag att undersöka grundorsakerna bakom den olagliga migrationen till USA, men gränssäkerhet har inte varit hennes ansvar.

Koncist grepp?

David Karpf, professor i strategisk kommunikation vid George Washington University, säger till nyhetsbyrån AP att han vill hylla personen som kläckte uttrycket ”knäppt” för ”ett koncist grepp” som av allt att döma går hem hos Harris anhängare.

Tio dagar efter Joe Bidens besked att han inte ställer upp för omval har Harris samlat in rekordsummor och knaprat in på Trumps övertag i opinionsmätningarna, såväl nationellt som i flera viktiga vågmästarstater. Donald Trump har dock fortfarande ledningen och det är oklart om Harris medvind beror på en tillfällig ”smekmånad” med väljarna.