Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Paret Obama: Hoppet tillbaka – Harris är redo

Tina Magnergård Bjers/TT

Uppdaterad 08.27 | Publicerad 05.11

– Nu återvänder hoppet!

USA:s tidigare första dam Michelle Obama får nästan taket på arenan att lyfta när hon peppar inför höstens valrörelse. Liksom maken och expresidenten Barack Obama hyllar hon Kamala Harris kompetens och empati.

– Något magiskt och underbart ligger i luften. Det är hoppets smittsamma kraft, säger hon om Harris och Demokraternas kampanj för att vinna höstens presidentval.

Paret Obama har stjärnstatus inom Demokraterna och deras tal på partikonventet i Chicago drar ner öronbedövande jubel. Michelle Obama är först ut. Klädd i svart berättar hon att hon in i det sista inte visste om hon orkade ställa sig i talarstolen då hon sörjer sin bortgångna mor.

– Det här är för att hedra henne. Jag tar inte de uppoffringar våra äldre gör för oss för givet.

”Gör något!”

Michelle Obama är ömsom sträng, ömsom ömsint när hon talar om föräldragenerationens inställning: om godhet, engagemang och att aldrig sitta och klaga utan att agera. En strategi som även fungerar i valrörelser, lovar hon.

– Gör något! Gör något, skanderar publiken.

Kamala Harris har vuxit upp med liknande värderingar och likt många amerikaner jobbat sig upp i livet, försäkrar såväl Michelle som Barack Obama.

– Amerika är redo för ett nytt kapitel, för president Harris, säger expresidenten.

– Hon för med sig både glädje och tuffhet. Och hon är redo för jobbet. Hon har kämpat hela sitt liv för människor som behöver någon som för deras talan.

Tvåan sämre?

Barack Obama har publiken i sin hand när han leker med gamla slogans och ifrågasätter republikanen Donald Trumps öknamn och ”knäppa besatthet av publiksiffror”.

– Vi har sett filmen förut. Tvåan brukar vara sämre, varnar han.

Energin inne på konventet till trots spår både han och hustrun att bistrare tider väntar, att valrörelsen blir tuff och jämn och kantad av lögner.

– Nu är det upp till oss att slåss för det Amerika vi tror på.

Barack Obama lägger också en avsevärd del av sitt tal på att hylla president Joe Biden, som under åtta år var hans vicepresident. Att sätta landet före sin egen ambition, som Biden gjorde när han meddelade att han inte ställer upp för omval, är något av det största man kan göra, enligt expresidenten.

ANNONS