Mamman försökte gasa ihjäl sin son – döms

Publicerad 2015-05-06

Den nioåriga pojken matades med en bulle preparerad med sömnmedel.

Sedan körde mamman ut i skogen för att gasa ihjäl sig själv och sonen.

Nu döms den 40­-åriga kvinnan till rättspsykiatrisk vård för mordförsök på sin son.

Kvinnan har lidit av depression en längre tid och en enig rätt i Malmö tingsrätt anser att hon ska dömas till rättspsykiatrisk vård.

– Tingsrätten har gjort en korrekt bedömning. Det är ett mordförsök där endast tillfälliga omständigheter avgjorde att det inte fullföljdes. Därför ska det ha det straffvärdet, säger åklagare Ulf Hansson.

Det var en sen kväll i slutet på september förra året som den 40­-åriga kvinnan körde ut på en enslig skogsväg utanför Malmö – med målet att ta sitt och sin sons liv. Tidigare på dagen hade kvinnan gjort en shoppingrunda till två olika byggföretag och köpt slangar, tejp, tätningsmaterial och sopsäckar. Därefter körde hon till ett kafé och inhandlade en bulle som preparerades med sömnmedel. Kvinnan hämtade sin son från basketträning och berättade för honom att de skulle ta en omväg hem. Med i bilen hade kvinnan packat ned pojkens gosedjur och en filt.

Ångrade sig i sista stund

Färden bar ut till en skog utanför Malmö. Där parkerade kvinnan bilen på en enslig plats och skred till verket. Hon fäste slangar på bilens avgasrör och drog in dem till bilen. Lufthål tejpades igen och efter att ha tagit en sömntablett själv satte hon sig i bilen med sin son.

I sista stund ångrade sig kvinnan och ringde ett förvirrat samtal till SOS alarm. De såg hennes koordinater och skickade ut polis och ambulans till platsen. De två kvinnliga poliser som var först på plats möttes av en obehaglig syn. Inne i den avgasfyllda bilen satt kvinnan och den lilla pojken.

Eftersom bilen var låst fick poliserna krossa en fönsterruta för att få rädda dem.

Både pojken och kvinnan klarade sig från händelsen utan allvarliga fysiska men.

Skrev avskedsbrev

Kvinnan häktades strax efter händelsen för mordförsök. Kammaråklagare Ulf Hansson hävdade under rättegången att det inte fanns några som helst tvivel på att kvinnan hade som uppsåt att mörda, hon visste vilken utrustning som behövdes för att gasa ihjäl någon i en bil och hon skaffade detta i förväg.

Det var ren tur och en tillfällighet att kvinnan och pojken inte dog – de räddades av bilens avgasreningssystem, förklarar åklagare Ulf Hansson.

– Just i den här bilen var gifterna i avgaserna så låga att det var tekniskt sätt omöjligt att ta livet av sig i den. Hade det varit en annan bil så hade utfallet kunnat bli annorlunda, säger han.

Åklagaren tryckte under rättegången även på att uppsåt måste ha funnits eftersom kvinnan skrev ett avskedsbrev.

– Det är ett oerhört tragiskt fall. Vilket jag pläderade för domstolen. I det här fallet finns bara förlorare, säger han.

Den rättspsykiatriska utredningen av kvinnan fastställde att hon bör dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det blev också utfallet i Malmö tingsrätt. Aftonbladet har sökt kvinnans advokat Susanne Bergmyr för en kommentar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln