Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Från Obamas rådgivare – till ambassadör i Sverige

Uppdaterad 2012-01-01 | Publicerad 2011-11-29

Mark Brzezinski ser Sverige som viktig partner för USA

”Jag är väldigt glad över att vara här i Sverige och väldigt nöjd med att ha fått det här uppdraget. Jag längtar efter att resa runt i Sverige och träffa vanliga svenskar. Tack till Aftonbladet för att ni bjöd mig hit till Aftonbladet för att genomföra chatten. Jag ser fram emot fler diskussioner. Ni är alltid välkomna med frågor och kommentarer på vår facebooksida. facebook.cem/Stockholm.usembassy” låter Mark Brzezinski hälsa.

Under presidentvalskampanjen var han säkerhetsrådgivare åt Barack Obama.

Nu är han nytillträdd amerikansk ambassadör i Stockholm.

I dag chattade Mark Brzezinski med Aftonbladets läsare.

Han har precis installerat sig i ambassadörsresidenset på Djurgården tillsammans med hustrun och frilansjournalisten Natalia Brzezinski. Med på det svenska äventyret finns också parets tvååriga dotter.

De planerar att resa runt en hel del i Sverige. Lappland är en drömdestination. Paret ska också skriva en blogg ihop.

Utan att överdriva kan man säga att den nye ambassadören tillträder i en tid av goda relationer mellan Sverige och USA.

Turbulent

– Sverige är en mycket viktig partner i dagens turbulenta värld, förklarade Mark Brzezinski, 46, i sitt installationstal i Washington D.C. Sverige har stått vid vår sida i Afghanistan och Libyen och fortsätter vara ledande i Balkanländernas integrering i EU.

Han vill också fortsätta det tidigare samarbetet med Sverige när det gäller grön energi och miljöfrågor. Här blir Sverige närmaste framtiden en viktig spelare i kraft av ordförandeskapet i Arktiska Rådet.

– Jag ser fram emot att få arbeta tillsammans med Sverige för skydda miljön och bevara Arktis biologiska resurser samtidigt som vi slår ett slag för ekonomiskt samarbete.

Beundrare

Brezezinski är en stor beundrare av Raoul Wallenberg. I sitt installationstal lovade den nye ambassadören att arbeta i Wallenbergs anda. Han vill gärna vara med och fira Wallenbergs hundraårsdag under 2012.

Lite kan man säga att Mark följt i pappa Zbigniew Brezezinskis fotspår. Fadern var säkerhetspolitisk rådgivare till president Jimmy Carter 1977-81. Tjugo år senare jobbade Mark i två år för president Bill Clinton som avdelningschef för Nationella Säkerhetsrådet. Med särskilt ansvar för Ryssland och Balkan. Han var också inblandad i utformningen av Natos insats i Kosovokriget och arbetet med att utvidga Nato.

De senaste tio åren har han arbetat vid en advokatfirma i Washington D.C. som specialiserar sig på korruptionslagstiftning. Han har hjälpt amerikanska företag att hålla sig på rätt sida av lagen när de etablerar sig utomlands.

Brezeinski lär också vara en hyfsad skridskoåkare efter sina ungdomsår som hockeyspelare i New Jersey.