Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Fylla och bråk i hela landet på juldagsnatten

Publicerad 2014-12-26

Fylla och bråk präglade natten på flera håll i landet.

Sammanlagt har hundratals personer omhändertagits för fylleri.

– Det är ett av de dygn på året som vi har mest att göra, säger Johan Wennström, länsvakthavande befäl på Dalapolisen.

”Välbesökta krogar, mycket folk ute på stan och hög berusningsgrad sammanfattar juldagsnatten”, skriver Östgötapolisen på sin webbsajt. Ett 50-tal personer i länet omhändertogs under natten mot annandagen för att de var för fulla för att ta hand om sig själva.

”Har varit mycket fylleri”

Elva personer misstänks för ringa narkotikabrott och en man född 1985 greps för att ha misshandlat en annan person på ett dansgolv inne på en krog i centrala Norrköping.

Natten i Östergötland är på inget sätt unik.

Hemvändare och andra julfirare fyllde på juldagskvällen krogar över hela landet – och gav polisen mycket att stå i.

– Det är ett av de dygn på året som vi har mest att göra. Det har varit mycket fylleri och små bråk och sånt, säger Johan Wennström, länsvakthavande befäl på Dalapolisen.

Han berättar att en krogbesökare i Rättvik blev knivskuren på ett dansgolv.

– Han fördes till sjukhus, men det är inga livshotande skador.

Ingen har gripits för den grova misshandeln, men enligt Johan Wennström finns många vittnen. I Dalarna omhändertogs ett 20-tal personer för fylleri.

”En normal julhelg”

Det ser likadant ut i många län.

I Södermanland fick exempelvis 34 personer sova ruset av sig i en fyllecell, i Västernorrland 30 stycken, i Gävleborg ett 25-tal  och i Värmland 20 stycken. Västmanlandspolisen uppger att 27 personer omhändertagits för fylleri, men att inga grövre brott inrapporterats. I

Enligt Stockholmspolisen greps 25 personer misstänkta för brott mellan klockan 18 på juldagen och klockan 06 på annandagen. 46 personer omhändertogs.

– En normal julhelg. Det som är roligt för vissa är stökigt för andra, säger Albin Näveberg, informatör på Stockholmspolisens ledningscentral.

Skånepolisen hade under morgonen inte gjort någon sammanfattning.

– Men juldagskvällen är en utekväll numer, så det är en del personer omhändertagna för fylleri och bråk, men det är inget som sticker ut, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisens ledningscentral.