FP: ”Kan dröja innan vi ser förbättring”

Publicerad 2013-02-25

”Eleverna kan inte mer nästa termin, det dröjer ett par år”

Skolfrågan har länge varit Folkpartiets hjärtefråga.

Men nu får de hålla hårt om kärleken – förslagen om skolpolitiken haglar in från nästan alla partier.

– Jag hoppas att det beror på att de flesta partier börjar inse att skolan är vår viktigaste framtidsfråga, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

Skolresultaten i Sverige blir allt sämre. I dag kommer nästan alla partier med nya förslag inom skolpolitiken och Socialdemokraterna har fått ökat förtroende i frågan.

I söndagens ”Agenda” i SVT2 diskuterades huruvida Folkpartiet håller på att tappa greppet om skolfrågan.

”Det tar tid”

Men FP:s partiledare och utbildningsminister Jan Björklund är inte orolig.

– Nej, tvärtom så är jag väldigt glad då många partier ägnar sig åt frågan, säger han till Aftonbladet efter SVT:s sändning.

Han tror att de flesta partier börjar inse att skolan är en av de viktigaste framtidsfrågorna.

– Nu har vi haft akut finanskris i några år, och då är det den typen av frågor som varit i fokus. Skolan måste man ju säga är mer långsiktig. Vi överlever ett tag även om skolan är dålig, men för nästa generation är det otroligt viktigt att vi lyfter kvaliteten i skolan.

Men enligt Jan Björklund kan det dröja innan vi ser en förbättring inom skolan.

– Vi är mitt uppe i ett omfattande reformarbete, så det är klart att eleverna kan inte mer nästa vecka eller nästa termin, utan det dröjer ett par år. Ingen önskar mer än jag att det ska gå fort men det gör det inte, utan det tar tid.

”Krävs regeringsbyte”

Att förtroendet för Socialdemokraterna har ökat i skolfrågan tror han beror på att partiet hade lågt förtroende innan Stefan Löfven tillträdde som ledare.

– Under Håkan Juholts tid så hade de lågt förtroende inom precis allting, och när man jämför med den tiden så har det gått upp något. Men fortsatt är det så att Alliansen har det största förtroendet när det gäller skolfrågor, säger Jan Björklund.

Enligt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven lägger de mer resurser på skolan än vad regeringen gör.

– Förslaget om färre barn i klasserna och att lärarna får mer tid kostar en rejäl slant, men det är värt en investering. Vi vill se till att alla barn får läxhjälp om de behöver, att barn som är på väg att inte klara grundskolan får hjälp på sommaren och få fler utbildningsplatser i vuxenlivet, säger Stefan Löfven till Aftonbladet. 

Enligt honom krävs ett regeringsbyte för att man ska se en förbättring inom skolpolitiken.

– Sen måste vi, enligt vårt förslag, sätta till resurser rejält fort för att vända det här.