Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ulf Bjereld: Att tiga är inget alternativ

Publicerad 2014-10-11

Förr eller senare måste de utpekade kuppmakarna bakom Juholt-affären kommentera kritiken.

Det menar den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

– Det här är den svåraste konflikten inom socialdemokraterna sedan partisplittringen 1917, man måste diskutera hur det kunde bli så här, säger han.

Ulf Bjereld.

Ulf Bjereld är inte särskilt överraskad över uppgifterna som presenteras i boken.

– Det som är intressant är att innehållet bygger på bandinspelningar och protokoll från möten med verkställande utskottet. Det handlar inte om ryktesspridning från olika falanger. 

Enligt Bjereld visar Suhonens bok att det är svårt att bevara partihemligheter.

– Socialdemokraterna säger sig vilja vara landets mest öppna parti, men VU-protokollen är hemlighetsstämplade i minst 25 år. Det är inte så ett modernt parti fungerar, säger Bjereld.

Den nuvarande partiledaren Stefan Löfven kritiserade läckorna från just VU, när Aftonbladet träffade honom på lördagsmorgonen. Mycket mer än så ville han inte säga. Mona Sahlin, Carin Jämtin och Wanja Lundby-Wedin har i princip helt lagt locket på.

”Kan inte låsa boken i ett skåp”

– Jag förstår att de inte vill kommentera om de inte har läst boken, de kanske är rädda för att göra situationen värre eller bara behöver fundera över vad de ska säga.

Men att försöka låtsas som om boken inte finns vore helt fel, menar Bjereld.

– Eftersom det här skadade partiet så mycket måste man fråga sig hur det kunde bli så här, man kan inte bara låsa boken i ett skåp och låtsas som ingenting, säger han.

Enligt Suhonen förråddes Juholt av de personer som skulle hjälpt honom. Under hans korta tid som partiledare kom bland andra Mikael Damberg in i verkställande utskottet.

– Det var hans stora strategiska misstag; att han överskattade sin egen ställning och underskattade de spänningar som fanns i partiet, samt att han inte byggde en stab som stod honom personligen närmare.

Ideologisk maktkamp

Maktspelet bottnar i en intern maktkamp mellan partiets höger- och vänsterfalang. Daniel Suhonen anser att Socialdemokraterna har infiltrerats av lobbyister. Ett exempel är Aftonbladets avslöjande i december 2010 om att pr-konsulten och den tidigare SSU-ledaren Niklas Nordström fick betalt av Svenskt Näringsliv för att vrida S politik högrest.

– Det finns personer inom arbetarrörelsen som gått över till reklambyråer och som har anklagats för att utnyttja den ena eller den andra plattformen. Jag har hört de ryktena, men jag vet för lite för att kommentera dem, säger Ulf Bjereld.