Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Författaren till Juholt-boken: ”Det var ett totalt myteri”

Publicerad 2014-10-11

Under tio månader var han Håkan Juholts hemliga rådgivare.

I en ny bok avslöjar Daniel Suhonen nu hur partiets maktelit konspirerade mot partiledaren.

– Det var ett totalt myteri. Ingen ville rädda honom, säger han.

I nästa vecka kommer Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan" ut. Den skildrar Håkan Juholts tid som partiledare för Socialdemokraterna.

Daniel Suhonen, 35, var Juholts hemliga talskrivare och rådgivare.

– Jag fylldes som många andra av stark entusiasm när han blev vald, säger han.

Juholt tillträdde i mars 2011 och blev avsatt bara tio månader senare, efter en rad skandaler. Men Daniel Suhonen menar att det verkliga skälet till Juholts fall var ett annat.

Rena kuppförsök

En rad tunga S-politiker på partiets högerkant ska tillsammans med Juholts egen stab medvetet ha motarbetat och försökt skada S-ledaren under en lång tid, enligt boken.

Bland annat genom att läcka negativa uppgifter till medier och genomföra rena kuppförsök.

– Det var ett totalt myteri. Ingen ville rädda honom. Alldeles för många hade ett gemensamt intresse av att få bort honom. säger Daniel Suhonen, som i dag arbetar på den fackliga tankesmedjan Katalys.

Utöver tusentals egna sms med Håkan Juholt och andra nyckelpersoner i partiet har Suhonen kommit över ett unikt källmaterial: inspelningar och hemligstämplade protokoll från mötena i partiets verkställande utskott, VU.

– Folk i partiet har velat att jag ska ha det. Mer säger jag inte.

”Jobbar undercover”

Daniel Suhonen anser att Socialdemokraterna har infiltrerats av lobbyister. Ett exempel är Aftonbladets avslöjande i december 2010 om att pr-konsulten och den tidigare SSU-ledaren Niklas Nordström fick betalt av Svenskt Näringsliv för att vrida S politik högerut.

– De agerar som goda partimedlemmar, men jobbar undercover för att driva igenom sin agenda. De är ett hot mot demokratin, säger Daniel Suhonen.

Är du inte rädd för att riva upp nya sår med boken?

– Den här typen av böcker skriver man vanligtvis 50 år senare. Men socialdemokratin kan inte vänta så länge, då går partiet sönder. Jag har strukit mycket och sköt medvetet på utgivningen till efter valet, så jag har ändå tagit hänsyn. Sedan kan någon tycka att boken är ett lustmord på Mona Sahlin, men jag återger bara hennes egna ord.

På vissa ställen lämnar du ut källor som läckt till medier i boken. Hur ser du på det?

– Det handlar om makthavare som genomfört en konspiration. Tjänstemännen läcker information för att skada den de egentligen ska hjälpa.

Vad tycker Håkan Juholt om boken?

– Jag har erbjudit honom att läsa den i förväg, men han har tackat nej.

Daniel Suhonen hoppas att boken ska skapa debatt. Och möjligen även ge Juholt viss upprättelse.

– Han var kanske fel person som partiledare. Men han fick aldrig en ärlig chans, säger Daniel Suhonen.