Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Hon är Thailands rekordunga premiärminister

TT TT-AFP

Uppdaterad 06.53 | Publicerad 06.30

Thailands nya premiärminister Paetongtarn Shinawatra i samband med att hon utnämndes formellt av landets kung på söndagen.

Den thailändske kungen har formellt utnämnt Paetongtarn Shinawatra till landets nya premiärminister vid en ceremoni på söndagen.

37-åriga Paetongtarn, dotter till den kontroversielle miljardären och tidigare premiärministern Thaksin, är kungadömets yngsta person hittills på posten och tar över rodret efter en turbulent tid där hennes föregångare tvingades sluta och det största oppositionspartiet upplösts av en domstol.

Hon blir den tredje i släkten Shinawatra att utses till premiärminister. Sannolikt hoppas hon dock att undvika att sluta på samma sätta som fadern och fastern Yingluck som båda avsattes i militärkupper.

”Öppet hjärta”

Paetongtarn mottog kung Maha Vajiralongkorns formella, skriftliga uppmaning att bilda regering i ceremonin som hölls på huvudkontoret tillhörande en tv-kanal som tidigare varit känd som Thaksin-trogen.

– Som regeringschef kommer jag att arbeta tillsammans med parlamentet med ett öppet hjärta och vara mottaglig för alla idéer som kan vara till hjälp vad gäller att utveckla landet, sade hon efter ceremonin.

Thailändsk politik har präglats av instabilitet de senaste två årtiondena, med kupper, maktkamper och stora folkliga protester. Bakom kulisserna anses militären fortfarande styra med järnhand efter sin kupp 2014. Så sent som förra veckan upplöste landets konstitutionsdomstol det stora partiet Kao Klai, som vann förra årets val med löften om minskad makt för militären och kungahuset – men som inte släpptes fram till regeringsmakten.

Gravid under valkampanj

Paetongtarn Shinawatra, ledare för partiet Pheu Thai, växte upp i Bangkok och studerade senare i Storbritannien. Under valkampanjen i fjol skapade hon rubriker då hon var gravid i åttonde månaden – och födde barn knappt två veckor före valdagen.

Hennes största utmaning blir att få Thailands pandemidrabbade ekonomi på rätt köl igen, spår analytiker – liksom att bevisa att hon inte enbart är sin pappas hantlangare.

ANNONS