Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Talar ut efter Emiles, 2, död: ”Första gången jag höll i ett kranium”

Publicerad 2024-08-17 21.25

Emile, 2, försvann förra året.

En kvinna hittade den försvunna pojkens benrester när hon var ute och vandrade vid en fransk bergsby.

Hon förstod genast att det tillhörde den försvunne tvååringen Emile.

Utan att tveka lade hon kraniet i en plastpåse och tog med det hem.

Franska pojken Emile, 2, försvann spårlöst från byn Haut-Vernet i sydöstra Frankrike i juli förra året. Han var på besök hos sina morföräldrar som bodde i byn. Åtta månader senare hittades hans benrester av en vandare, bara en kilometer från byn.

Den kvinnliga vandraren, som heter Sadia, berättar nu för franska tidningen La Provence om vad hon såg den där dagen i mars.

När hon gick på stigen upptäckte hon ett kranium. Trots att det gått mer än ett halvår sedan Emiles försvinnande tänkte hon direkt att det förmodligen var han.

– Jag visste att det var han. Det var väldigt litet. Och med tanke på området var det ingen idé att tro något annat. Jag var övertygad om att det var kraniet av det här barnet, säger hon till tidningen.

Den röda ringen visar morföräldrarnas hus som Emile försvann från. Den gula ringen visar platsen där Emiles benrester hittades.

”Det var väldigt lätt”

Hon beskriver det som att hon blev chockad och stel, men att hon försökte lugna ner sig själv. Kraniet låg mitt på stigen och var synligt, och hon upplevde det ”som att någon ville visa det”.

Det regnade och blåste och Sadia hade ingen mobiltelefon på sig.

– Jag bedömde att jag behövde plocka upp det här lilla kraniet, säger hon till tidningen.

Hon berättar att hon var väldigt nervös över att göra det.

– Det var första gången jag höll i ett kranium. Det var väldigt lätt, säger hon.

Den lilla alpbyn Le Haut-Vernet invaderades av poliser och journalister efter att Emile hittades död.

Lade kraniet i en plastpåse

Hon lade skallen i en plastpåse som hon hade använt för att hålla fötterna varma i sina skor under vandringen. Efter det gick Sadia hem och ringde till polisen. Enligt henne kom de och hämtade kraniet några hundra meter från hennes hus eftersom de ville ”undvika skvaller”.

Dagen efter upptäckten av kraniet kunde Emile dödsförklaras. Senare hittade utredare också kläder och en benbit som tillhörde Emile på samma plats.

Sadia framhåller att hon tycker att hon gjorde rätt, och att hon inte lyssnar på personer som kritiserar hennes agerande.

– Så länge man inte har upplevt en sådan erfarenhet, ska man inte uttala sig om något, säger hon.

Analyser av hans personliga tillhörigheter och benrester pågår fortfarande. Det är fortfarande oklart vad som hänt Emile och varför han dog.

Polisen har haft stora insatser i byn.

Följ ämnen i artikeln