Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Shinawatra vald till premiärminister i Thailand

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-16 07.47

Paetongtarn Shinawatra, dotter till landets tidigare ledare Thaksin Shinawatra, har valts till ny premiärminister i Thailand.

37-åringen blir den yngsta personen att leda landet – och den andra kvinnan efter sin faster på topposten.

Paetongtarn Shinawatra säger sig vara glad och hedrad efter omröstningen.

– Jag hoppas på att förbättra livskvaliteten och stärka alla thailändare, säger hon på en pressträff.

Innan hon tillträder måste hon få kungahusets officiella stöd, vilket ännu är oklart när det sker.

Fredagens omröstning följde på sparkandet av den tidigare premiärministern, Paetongtarns partikollega Srettha Thavisin, i onsdags – efter mindre än ett år på posten. Bakom avsättningen låg senatorer tillsatta av landets mäktiga militär.

Senatorerna har tidigare även tvingat bort både Thaksin och hans syster Yingluck Shinawatra från makten.

Kampanjade höggravid

Thailändsk politik har präglats av instabilitet de senaste två årtiondena, med kupper, maktkamper och stora folkliga protester. Bakom kulisserna anses militären fortfarande styra med järnhand efter sin kupp 2014. För bara en vecka sedan upplöste landets konstitutionsdomstol det stora partiet Kao Klai, som vann förra årets val med löften om minskad makt för militären och kungahuset – men som inte släpptes fram till regeringsmakten.

Paetongtarn Shinawatra, ledare för partiet Pheu Thai, växte upp i Bangkok och studerade senare i Storbritannien. Under valkampanjen i fjol skapade hon rubriker då hon var gravid i åttonde månaden – och födde barn knappt två veckor före valdagen.

Hennes pappa, Thaksin Shinawatra, tvingades bort från makten i en kupp 2006 och gick då i landsflykt för att slippa ett fängelsestraff för påstådd korruption.

Står på egna ben?

Den folkligt populäre miljardären och telekommagnaten Thaksin återvände till Thailand för ett knappt år sedan. Han greps, men släpptes i februari på fri fot efter att ha suttit frihetsberövad i ett halvår.

Många bedömare frågar sig nu hur mycket han kommer att influera sin dotters politik. 37-åringen har tidigare hävdat att hon, trots sitt politiska arv, står på egna ben och fattar sina egna beslut.

Paetongtarns största utmaning blir att få Thailands pandemidrabbade ekonomi på rätt köl igen, spår analytiker – liksom att bevisa att hon inte enbart är sin pappas hantlangare.

ANNONS