Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Stormen Boris: "Katastrof av episka proportioner"

TT-AFP

Uppdaterad 11.05 | Publicerad 09.44

Höga vattenflöden i Mikulovice i Tjeckien.

Minst sex människor har mist livet i ovädret Boris som härjar i delar av Europa. I Tjeckien saknas flera personer och hundratusentals hushåll är strömlösa.

En person har drunknat i Polen till följd av stormen Boris, som slagit till med full kraft mot flera länder i centrala och östra Europa. I Tjeckien saknas minst fyra personer och i Österrike har en brandman omkommit i översvämningarna, uppger myndigheterna.

Sedan i torsdags har bland annat Österrike, Tjeckien, Ungern och Rumänien drabbats av hårda vindar och kraftigt regn.

Under gårdagen hittades fyra personer döda i regionen Galati i sydöstra Rumänien, där 5 000 bostäder skadats av regnmängderna.

– Det här är en katastrof av episka proportioner, säger Emil Dragomir, borgmästaren i byn Slobozia Conachi, där 700 hem översvämmats.

Tjeckien har kallat in omkring 100 000 brandmän för att hjälpa till med räddningsarbetet och på söndagen uppges ovädret lämnat 250 000 hushåll strömlösa, rapporterar NTB med hänvisning till den tjeckiska nyhetsbyrån CTK. Mer regn väntas dessutom fram till måndag.

I Österrike har delar av tågtrafiken ställts in och i huvudstaden Wien står flera tunnelbanelinjer stilla efter risk för översvämning. Grannlandet Slovakien har utlyst undantagstillstånd i huvudstaden Bratislava.