Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Betalningen för ”Benzema-mordet” i Irak: 5 000 dollar och en guldkedja

Publicerad 09.14

Den 19-åring som sköt gängledaren Benzema i Bagdad fick 5000 dollar i betalning.

Dessutom en halskedja i guld värd 400 000 kronor och löfte om att få skydd i Irak.

I stället dömdes han till döden – en dom som skickats vidare till en högre domstol, enligt Aftonbladets uppgifter.

Skytten greps närapå direkt och dagen därpå ytterligare två svenska medborgare som alla tre dömts till döden – samma dag som rättegången hölls i somras.

Trots att det bara är en skytt har två andra dömts som lika skyldiga. I dokument som Aftonbladet tagit del av heter det bland annat:

”Domstolen anser samtliga tre vara skyldiga. De tre har bestämt sig för att döda Mustafa Aljiburi och har gjort det med vapen.”

Enligt dokumenten har en fjärde svensk medborgare varit delaktig i organiserandet av mordet, men han tycks inte ha kunnat gripas.

Greps direkt efteråt

Domstolen slår fast att det är Ismail Abdo, ”Jordgubben” som är beställare av mordet på Benzema.

Mustafa ”Benzema” Aljiburi.

Dådet ska ha varit en hämnd för att Benzema – på order av rivalen Rawa Majid – hade organiserat mordet på ”Jordgubbens” mamma.

Den 19-åring, som lovats 5 000 dollar, en tung guldkedja samt beskydd, anlände till Irak dagen före mordet.

Medhjälparna hade sedan på morddagen köpt en moped som används för att leverera mat. De överlämnade den, vapnet och visade bild på den svarta Mercedes som Benzema körde.

Brottsplanen gick sedan i lås i en bilkö vid en rondell – men skytten greps praktiskt taget direkt av en trafikpolis som hoppade på honom och tog vapnet.

”Orättvis dom”

Dagen efter mordet greps ytterligare två svenska medborgare som senare också dömdes till döden.

”Min bror är oskyldigt dömd”.  Systern till en av de tre dödsdömda berättar om familjens kamp för att få brodern att sluta missbruka och umgås med kriminella.

En syster till en av de dömda menar att domen mot brodern är orättvis. Och bygger på anklagelser från en av de dömda, anklagelser som går ut på att brodern ska ha bistått med information och hjälpt till i planerna.

– Dagen när det här hände var han på sitt jobb, skjutsade barn till och från skolan, berättar hon i podden Aftonbladet Krim.

– Det är inte en rättvis dom. Han är oskyldigt dömd.

I en sammanfattning av domen, som Aftonbladet tagit del av, pekas andra personer än hennes lillebror ut som de aktiva i planeringen och genomförandet av mordet.

Kritisk till UD

Familjen har nu anlitat en advokat för att överklaga, något som kostat mycket pengar som de fått låna av släkt och vänner.

Systern säger att familjen är besviken på hur UD har hanterat ärendet. Men de när en förhoppning att UD sent om sider ska kunna bistå och säkerställa att det inte blir något orättvist straff.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om mordet på gängledaren Benzema som ledde till att tre svenska medborgare dömdes till döden.

 Mustafa ”Benzema” Aljiburi och Rawa ”Kurdiska räven” Majid tillsammans i Uppsala 2015.

ANNONS