Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Svensk 16-åring häktad efter misstänkt mordförsök i Danmark

Publicerad 2024-09-11 08.38

Pojken misstänks ha samarbetat med en 25-årig svensk som greps med två handgranater i Köpenhamn i augusti.

En 16-årig pojke från Sverige häktades under onsdagen misstänkt för mordförsök i Danmark.

Han är bara en i raden av flera ”barnsoldater” som åkt över sundet på uppdrag att genomföra våldsdåd åt kriminella nätverk.

Och så sent som i går greps ytterligare en svensk man i Danmark misstänkt för vapenbrott.

På onsdagen hölls en häktningsförhandling mot en 16-årig pojke från Halland som misstänks för mordförsök, skriver Köpenhamnspolisen på X.

Han är även misstänkt för vapeninnehav och för att ha försökt genomföra en sprängning. Polisen skriver att pojken misstänks för att ha försökt avlossa skott mot en eller flera personer samt för att ha innehaft två pistoler och två handgranater.

Enligt åklagaren kom 16-åringen till Danmark tillsammans med en 26-åring den 11 augusti.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar på begäran av åklagaren.

Misslyckades med uppdraget

Nyligen begärde danska myndigheter att han skulle utlämnas till Danmark. Pojken överklagade beslutet till högsta domstolen men fick avslag.

Förutom 16-åringen är ytterligare en svensk man misstänkt i samma fall. Det handlar om en 25-åring som är häktad misstänkt för att ha innehaft två handgranater.

Enligt misstankarna ska pojken under tre dagar ha letat efter sina måltavlor som han skulle skjuta, rapporterar Danmarks Radio. Men när 16-åringen var på väg att skjuta mot personerna i Fredriksberg i Köpenhamn fungerade inte vapnet. Tillsammans med sin 25-årige svenska kumpan blev 16-åringen i stället omdirigerad till området Mjölnerparken i Köpenhamn. Inte heller den här gången fungerade vapnet, rapporterar Danmarks Radio.

En lång rad svenska barn och ungdomar har den senaste tiden åkt över sundet för att utföra våldsdåd åt kriminella nätverk.

Ytterligare svensk gripen

Dådet kopplas till en pågående gängkonflikt i Danmark.

16-åringen och 25-åringen är bara några av flera unga som åkt till Danmark de senaste månaderna i syfte att utföra olika våldsuppdrag.

Så sent som på tisdagskvällen greps en 18-åring från Sverige i Köpenhamn som misstänkt för vapenbrott och mordförsök.

– Den unge mannen greps på en gata i Nørrebro när han hade ett vapen på sig, säger Köpenhamnspolisen i ett uttalande.

Dansk polis har tidigare varnat för utvecklingen om unga svenskar som varit inblandade i danska våldsdåd.

– Troligtvis är det så, att någon har sett en marknad för att rekrytera ungdomar från Sverige, för att utföra våldsdåd, till exempel skjutningar. Där finns unga människor som accepterar det här och är redo att åka till Danmark och genomföra uppdraget, har Torben Svarrer, biträdande polischef i Danmark tidigare sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln