Thornberg åtalas inte efter Löfvings död

Lisa Svensson/TT

Sofia Hedberg/TT

Uppdaterad 12.29 | Publicerad 10.07

Utredningen om vållande till annans död efter polischef Mats Löfvings död, där förre rikspolischefen Anders Thornberg varit misstänkt, läggs ner.

– Det känns naturligtvis bra att det har kommit till beslut, säger Thornberg till P4 Halland.

”Det går inte att bevisa att den misstänkte av oaktsamhet vållat Mats Löfvings död”, skriver chefsåklagare Lars Morand om beslutet.

Det var i april som Anders Thornberg delgavs misstanke om vållande till annans död.

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig”, skrev Thornberg i ett uttalande, som hela tiden nekat till brott.

”Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig”.

Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm och biträdande rikspolischef, hittades den 22 februari 2023 död i sitt hem. Tidigare samma dag hade polisens särskilda utredare Runar Viksten vid en presskonferens pekat ut honom som jävig i flera beslut, samt rekommenderat att polisen skulle överväga att avskeda honom.

Bidragande orsak

Uppgifterna vid presskonferensen har varit en bidragande orsak till Mats Löfvings död, enligt åklagaren.

– Utredningen visar inte omständigheter om att Thornberg skulle insett eller borde insett att Mats Löfving skulle ta sitt liv, säger åklagare Lars Morand till TT.

Vilket stöd fick Löfving under dagen för presskonferensen?

– I samband med att han blev omplacerad har det vidtagits en rad åtgärder. Det som är intressant i den delen är att Arbetsmiljöverket i sin åtalsanmälan beskrivit vad de bedömer som vissa brister, särskilt i krisstöd kring presskonferensen. Men då har inte Anders Thornberg haft arbetsmiljöansvar, utan chefen för rättsavdelningen närmast.

– Jag har inte sett anledning till att utreda det vidare mer än jag konstaterar att min bedömning är att bristerna Arbetsmiljöverket beskriver inte har orsakat Mats Löfvings död.

Till P4 Halland säger Thornberg att tiden under utredning ”varit jobbig” men att han haft fullt fokus på sitt uppdrag som landshövding i Halland.

– Mats Löfving var ju en nära medarbetare och kollega till mig också och det har varit en händelse som har pågått under lång tid, säger han.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow säger att Mats Löfvings död är ”oerhört tragisk”.

”Jag har respekt för, och litar på, den juridiska process som varit och det har varit viktigt att den har genomförts”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Följ ämnen i artikeln