Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Kvinna död efter att ha hittats i sitt eget badkar – mannen häktad

Minst elva misstänkta kvinnomord i år

Uppdaterad 13.11 | Publicerad 12.55

Mannen påstod, enligt Aftonbladets uppgifter, att han hittade hustrun livlös i badkaret.

Men väl på sjukhus upptäckte läkarna många och allvarliga skador på kvinnan.

Kvinnan är nu en av åtminstone elva kvinnor som hittills i år tros ha mördats av en man de en gång hade en relation med.

I tisdags kväll ringde mannen, som är i 60-årsåldern, till 112.

När ambulans kom till bostaden i Botkyrka fann man hans hustru svårt skadad men vid liv. Hon fördes med ambulanshelikopter till sjukhus.

Väl på sjukhuset kunde man, enligt Aftonbladets uppgifter, snart konstatera att hon var mycket svårt skadad. Men skadorna gick inte ihop med mannens version av vad som hänt.

På natten larmade sjukvården därför polisen om sina misstankar och maken kunde gripas misstänkt för försök till mord.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hade mannen då hunnit städa i bostaden.

Polisen på plats i Botkyrka.

Dog på sjukhuset

Kvinnan dog ett dygn senare på sjukhuset och maken är nu misstänkt för att ha mördat henne.

– Jag kan bekräfta att han är begärd häktad för mord men i övrigt måste jag hänvisa till förundersökningssekretess. Vi är inne i ett mycket känsligt läge av utredningen, säger kammaråklagare Anton Tunving.

Under fredagen hölls häktningsförhandlingen mot mannen i Södertörns tingsrätt.

Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han förnekar brott, säger Anton Tunving.

Utredningen kring det misstänkta mordet på kvinnan i Botkyrka är i ett mycket tidigt skede.

Men i nuläget misstänks det vara åtminstone ett av elva fall bara i år där en man har dödat eller misstänks för att ha dödat en kvinna han en gång hade en relation med.

Aftonbladets pågående granskning Dödade kvinnor följer varje misstänkt kvinnomord inom nära relation från det att det anmälts till dess att dom faller.

Inte alla fall leder dock till en fällande dom. Under året har flera misstänkta kvinnomord anmälts, men där har utredningarna lagts ner. Detta då brott inte kunnat styrkas eller där det visat sig att dödsorsaken varit en annan, som i det misstänkta mordet i Ronna, den unga kvinnan som hittades död i Luleå och det misstänkta mordet i Vasastan.

De misstänkta morden 2024:

Gina blev 50 år gammal. Hon var mamma till tre.

Den 6 januari hittades trebarnsmamman Gina död i sin lägenhet i Vagnhärad. Hennes make Robin dömdes nyligen till livstids fängelse för mordet.

När Gina mördades var det inte första gången han var våldsam mot henne. Vid tre tillfällen tidigare hade han dömts för att ha misshandlat Gina och vid tiden för hennes död pågick ytterligare en utredning om att Robin misshandlat Gina.

Den 15 januari hittades en kvinna död i en bostad utanför Mörarp. Hon hade skjutits till döds. Rättegången mot hennes make pågår just nu. Mannen nekar till mord.

Paula blev 56 år.

Paula visste att sambon inte var bra för henne – men hon var så nedbruten att hon alltid gick tillbaka.

Den sista gången hon återvände blev hennes död.

Den 11 februari ringde hennes sambo Christian Jonsson själv till polisen.

”Jag har mördat min sambo”, sa han.

Det visade sig att han hade huggit 56-åriga Paula till döds med flera hugg i bostaden i Kungälv. Förhållandet hade kantats av våld och under en period bodde Paula på skyddat boende.

I augusti dömdes Jonsson till 18 års fängelse för mord.

– Hon var en älskad mamma och mormor och nu är hon död, har dottern Therese tidigare berättat.

Den 13 februari misstänks en man i 80-årsåldern ha mördat sin före detta hustru i Uppsala. Enligt häktningsframställan ska misshandeln ha pågått i kvinnans bostad i Uppsala under nästan två månaders tid – från december förra året till februari i år.

Mannen släpptes senare ur häktet men misstankarna mot honom kvarstår och utredningen pågår.

Veronica blev 38 år gammal.

Veronica hittades död i en lägenhet i Borlänge den 15 mars. En 53-årig man som Veronica haft ett förhållande med, och som hon tidigare polisanmält för misshandel, åtalades för vållande till annans död men friades av Falu tingsrätt. Fallet ska snart upp i hovrätten.

Nora blev 40 år gammal. Hennes mamma beskriver henne som en envis krigare som den sista tiden var lyckligare än någonsin då hon äntligen skulle bli mamma.

Gravida 40-åriga Nora hittades död i sin lägenhet i Linköping den 21 mars. En man hon tidigare hade en kort relation med är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Noras mamma har tidigare berättat hur lycklig och tacksam Nora verkade över att äntligen ha blivit gravid.

– Nora var alltid en envis krigare, stark och självständig. En lojal människa som alltid var positiv. Graviditeten gjorde henne ännu lyckligare. Jag kan inte förstå att hon aldrig kommer att få uppleva sin dröm om att bli mamma, har mamman sagt.

Åtal väntas snart.

Den 23 mars fördes en kvinna i Hässelby till sjukhus med hjärtstopp – väl där upptäckte man att hon var svårt skadad. Två dygn senare dog hon av sina skador.

Kvinnans sambo är sedan dess häktad misstänkt för mord. Mannen misstänks även för grov våldtäkt på kvinnan dagen före. Åtal väntas i höst.

Den 8 augusti kallades polis och ambulans till en bostad i Arvika på grund av att en kvinna misshandlats svårt. Det var kvinnans eget barn som ringde och larmade. Den 34-åriga tvåbarnsmamman avled sedan på sjukhus.

Hennes make sitter häktad misstänkt för mord och grovt barnfridsbrott då parets två barn tros ha bevittnat våldet.

I handlingar som Aftonbladet tagit del av framgår det att mannen ska haft alkoholproblem och varit mycket svartsjuk. Det finns även mycket som tyder på att han ska utsatt sin hustru för våld tidigare och kvinnan ska ha uppgett till släktingar att hon ville skilja sig.

Utredningen pågår i detta nu.

Den 7 september hittades en kvinna drunknad i en tjärn utanför Mora. Hennes make häktades som misstänkt för mordet men släpptes senare på fri fot.

Misstankarna om mord kvarstår dock och man väntar nu in svar från rättsmedicinska undersökningar.

Insatsen i Sollentuna.

Den 1 oktober kallades polisen till en misstänkt gisslansituation i Sollentuna. Det kom bland annat rapporter om att det hade skjutits från ett fönster.

Väl på plats anträffades en man och en kvinna döda. Polisen misstänker att mannen sköt först kvinnan och sedan sig själv.

De hade tidigare haft någon form av relation. Utredningen pågår men åtal kommer aldrig kunna väckas då gärningsmannen är avliden.

Följ ämnen i artikeln