Maken innan mordet: ”Jag tänker avliva dig”

Publicerad 2024-06-24 14.03

I en tio timmar lång inspelning hörs 51-årige Robin kalla sin fru Gina för könsord och hota henne till livet.

– Jag tänker avliva dig ganska snart, säger han.

Några timmar senare mördar han henne.

Nu döms han till livstids fängelse för mord.

Dömdes tre gånger för misshandel av frun

Gina blev 50 år gammal. Hon var mamma till tre.

– Jag tror att jag har dödat min fru. Kan ni komma hit på en gång.

Den 51-årige Robin ringer själv SOS den 6 januari i år. Hans jämnåriga fru, Gina och mamma till tre barn, ligger då livlös hemma på sovrumsgolvet i bostaden i Vagnhärad.

När polis och ambulans anländer kan de snart konstatera att hennes liv inte går att rädda.

Robin, 51.

”Skulle skära julskinka”

I dag föll domen mot 51-åringen. Han döms till livstids fängelse för mord samt för en misshandel av Gina några månader tidigare.

Tingsrätten konstaterar att det finns flera omständigheter som gör gärningen särskilt hänsynslös. Till att börja med har Robin dödat sin fru med avsiktsuppsåt, även om det förefaller ha varit en oplanerad handling.

”Gärningen har riktats mot en närstående i hennes hem där hon hade rätt att känna särskild trygghet. Det har inte heller varit fråga om en enstaka händelse; det är utrett att Robin har misshandlat XX vid flera tillfällen”, skriver Nyköpings tingsrätt i sin dom.

Robin själv har hävdat att hustruns död var en olycka och han har därmed förnekat brott.

Han menar att han skulle skära upp julskinka och därför höll en kniv i handen. När hans hustru, enligt honom, sparkade honom i skrevet åkte hans armar automatiskt mot henne och han högg henne.

Skadebilden på Gina stämmer dock inte överens med hans historia.

Ett av åklagarens trumfkort har varit en tio timmar lång inspelning som hittades på 51-årige Robins mobiltelefon, en inspelning han troligtvis startade av misstag under Ginas sista dygn i livet.

Kvinnan dödades med en kniv. Aftonbladets granskning Dödade kvinnor visar att kniv är det vanligaste mordvapnet när män dödar kvinnor i nära relation.

”Jag dödar dig på en gång”

I inspelningen hörs hur han skriker på henne, kallar henne könsord och vägrar låta henne sova. Vid några tillfällen hörs hur Gina ber honom att släppa henne, hur han gör saker mot henne som gör att hon inte får luft.

Och så riktar han rena dödshot mot henne.

– Jag tänker avliva dig ganska snart, säger han.

Gina säger att hon inte vågar somna.

– Du kommer säkert döda mig när jag sover också. Jag känner mig inte trygg med dig, vet du det.

– Då kanske jag gör så här och dödar dig på en gång då. Antingen så dör du nu, eller så dör du senare, säger mannen.

Kvinnan hittades död i sovrummet. Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor visar att den vanligaste platsen där en kvinna dödas är hemmet. Och av de rum i hemmet där kvinnor dödas sker det oftast i sovrummet, en plats där man borde få känna sig som tryggast.

”Han skulle bryta mina ben”

Den 51-årige maken har vid tre tillfällen tidigare dömts för att ha misshandlat Gina. I den sista domen som föll 2020 framgår det att maken då kastade stolar mot frun och stampade på henne.

– Jag trodde att jag skulle dö. Han sa att han skulle bryta alla mina ben, sa Gina när polisen kom.

Men när utredningarna väl fortskred ville kvinnan inte längre medverka, något som är vanligt när det handlar om brott i nära relation.

Gina sa då själv i förhör den natten år 2020 att hon inte ville svara på fler frågor.

– Ja, jag orkar inte, han kommer ändå bli släppt på morgonen.

Vid tiden för hennes död pågick ytterligare en utredning mot mannen. Han misstänktes för att ännu en gång ha misshandlat hustrun men satt vid tiden för mordet inte frihetsberövad.

”Starka krafter”

Ärendet hade inte hunnit nå åtal utan var ute på slutdelgivning när kvinnan hittades död.

Inte heller den gången ville Gina medverka i utredningen.

– Den förundersökningen bedrev vi helt utan henne. Men jag vill betona att det inte är målsägandens ansvar eller fel om de inte vill medverka. Det finns starka krafter som gör att det kan vara väldigt svårt att medverka. Det är vi som bedriver förundersökningen och det är vårt ansvar. Nu hann vi inte ända dit, har kammaråklagare Martina Valentin Lane tidigare sagt.

Elisabeth Massi Fritz

”Lidandet stort och plågsamt”

Elisabeth Massi Fritz är Ginas familjs målsägandebiträde. Genom henne har familjen godkänt namn och bild på Gina.

Hon säger att ett livstidsstraff var den enda rättvisa dom som kunde fällas.

– Det blev ett tragiskt slut för kvinnan tillika offret som till slut dödades av samma man som tidigare utsatt henne för våld. Samhället hade behövt göra betydligt mer för henne. Istället svek man henne trots att mannen var dömd för brott mot henne. Hon hade behövt hjälp att ta sig ur den destruktiva och farliga relation hon levde i, säger Massi Fritz.

– Mina klienter som är tre barn och mamma till offret har förlorat en nära och kär familjemedlem som de aldrig får tillbaka. Lidandet är stort och plågsamt. De är i dag mycket lättade över dagens dom.

Följ ämnen i artikeln