Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Klimatolog: September är inte ny sommarmånad

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-09-05 15.38

Den globala uppvärmningen har ökat risken för värmerekord, enligt klimatologen Sverker Hellström. Arkivbild.

Det var väntat att Sverige skulle slå värmerekord någon gång under året, men att det inträffade nu i september var bara en slump.

– Det är inte en ny sommarmånad, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.

På onsdagen slogs det svenska värmerekordet för september när både Lund och Helsingborg uppmätte 31,1 grader.

– Det har varit rekordvarmt globalt sedan juni förra året och värmerekord har slagits på många håll. Vi har inte sett så mycket av det i Sverige, så det var bara en tidsfråga innan vi också skulle se de här extremt höga temperaturerna, säger Hellström.

Enligt honom beror ökningen av antalet värmerekord på den globala uppvärmningen.

– Från slutet av 1980-talet har vi kunnat se att medeltemperaturen ökat, vilket i sin tur ökar risken för värmerekord. Att det inträffar en enskild dag beror på flera olika saker.

– Medeltemperaturen ökar under alla årstider och det blir genomsnittligt varmare på de flesta håll. Men det är stor variation i hur det gestaltar sig från år till år.

Med andra ord finns inget som tyder på att september kommer att bli en ny sommarmånad, även om fjolåret följde samma trend i södra Sverige.

– Det är fortfarande slumpbetonat när de här extremt varma perioderna kommer. Det beror helt och hållet på hur luftströmmarna går så man ska inte dra för stora växlar. Nu blev det i september i Sverige, men det hade lika gärna kunnat ske i somras.