Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Rekordhet sommar även i Sydkorea

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-09-05 08.59

Kylande vattensprejer installeras på många håll för att lindra hett väder, här i en park i Seoul tidigare i sommar.

Även i Sydkorea noteras värmerekord denna sommar. Aldrig tidigare har så hög medeltemperatur uppmätts för juni–augusti.

Utsläppen eldar på rekorden, men det finns tecken på nya trender.

Landets vädermyndighet Gisangcheong rapporterar att temperaturen för de tre sommarmånaderna blev 25,6 grader, i snitt över hela dygnet och hela landet, skriver nyhetsbyrån AFP.

På många håll har det alltså ofta varit mycket varmare, och särskilt utsatta grupper som äldre har blivit lidande. Inte ens på nätterna har det gått att få svalka – i huvudstaden Seoul sattes ett nytt rekord med 39 nätter på raken då temperaturen inte sjönk under 25 grader. Det tidigare rekordet löd 26 nätter.

Människans växande utsläpp eldar på det allt varmare klimatet, och de senaste dagarna har det kommit flera liknande rapporter från olika håll i världen. Klimatforskare har förutspått att 2024 globalt kommer att bli det varmaste året som registrerats.

Men det kommer tecken på en vändning. I förra veckan dömde Sydkoreas författningsdomstol ut många av landets klimatmål som otillräckliga. Domslutet kom sedan en grupp unga krävt en grönare politik.

Avgörande i sammanhanget är också Kina, som dominerar de globala utsläppen. Men där rapporteras nu flera utsläppsmål som satts till 2030 ha uppnåtts sex år i förväg. Det gäller bland annat att hejda den förorenande kolkraften samt bygga ut grön energi som vind och sol.