Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Rekordvärme på Svalbard – Elizabeth: ”Exceptionellt varm och våt”

Högsta temperaturen på 49 år

Publicerad 12.12

Rekordmycket is har smält på på Svalbard i sommar enligt  EU:s jordobservationsprogram Copernicus.

Temperaturen nådde upp till 20,3 grader.

Inte mycket till rekord kan man tycka.

Men det handlar om Svalbard.

Följ ämnen

Temperaturen under söndagen är den högsta sedan mätningarna startade i Longyearbyen 1975.

Enligt Norges meteorologisk institutt är det den hetaste augusti som någonsin registrerats, skriver The Barents Observer. Rekordet mättes upp på Svalbards flygplats några kilometer utanför Longyearbyen.

Temperaturen är den högsta sedan mätningarna startade i Longyearbyen 1975.

Två grader upp

Normalt sett blåser det snålt i augusti på den 78:e breddgraden i Arktis.

Det gamla rekordet låg på 18,1 grader. 11 augusti tryckte upp kvicksilvret drygt två grader till, 20,3 grader.

– Skillnaden nu är att förändringarna har gått så fort, det har de aldrig gjort förut, så man kan se skillnad på tusentals år. Just att värmerekorden slås med så mycket är också rätt anmärkningsvärt, säger meteorolog Lasse Rydqvist på Klart.

Under måndagen gick temperaturen upp till 20,1 grader.

Under perioden 1991–2020 var den genomsnittliga medeltemperaturen under juni–augusti 5,5 grader vid Svalbards flygplats. De senaste tio årens genomsnitt är 6,4 grader, enligt norska meteorologisk institutt.

 Arktis och Svalbard hör till de områden i världen som drabbats hårdast av klimatförändringarna.

Istäcket krymper

Här, hundra mil från Nordpolen, finns runt 3 500 isbjörnar, knappt 3 000 människor och jordens fröbank likaså. Men det varmare vädret gör att istäcket krymper. Det gör också att det regnar mer, jordskred har blivit vanligare liksom erosion vid kusterna, skriver BO.

Enligt forskarna värms Arktis upp minst tre gånger snabbare än jorden i övrigt. Enligt det norska Polarinstitutet beror det framför allt på att smältande is och snö blottlägger mörkare ytor och då ökar mängden solenergi som absorberas i de områdena.

– Just det här får man betrakta som en väderhändelse. Man får titta på det här och se vad man kan dra för slutsatser i och med klimatförändringarna, säger Lasse Rydqvist.

Amerikanskan Elizabeth Bourne har bott på Svalbard i sju år och sett klimatförändringarna med egna ögon. – Jag är orolig, som vilken annan förståndig person som helst, säger hon.

Rekordvarmt i över ett år

13 månader i rad har varit rekordvarma och varje månad har nått över 1,5 grader över den temperatur som fanns under förindustriell tid, enligt Parisavtalet.

Konstnären och fotografen Elizabeth Bourne kom till Svalbard för sju år sedan från Seattle i USA. Hon har dokumenterat Svalbard sedan dess.

– Det här är en exceptionellt varm och våt sommar. Mycket regn, mycket varmt väder. Det ökar risken för jordskred från bergen och hastigheten förlorad is från glaciärerna. Glaciärerna krymper inte bara snabbare, de blir också tunnare. När jag flyttade hit klassades det som en arktisk öken, nu är vädret på väg att bli mer som i norra England, skriver hon till Aftonbladet.

Hon är orolig, ”som vilken annan förståndig person som helst”, som hon skriver:

– Det som händer här har en direkt påverkan på det som händer överallt. Klimatförändringar finns inte bara i Arktis, utan också med höjda havsnivåer, torka och värmeböljor i andra delar av världen. Allt hänger ihop. Det förändras snabbare här, men det slutar inte vid vår gräns.

– Den varmaste dagen här är inte så varm om man jämför med andra ställen. Men för varmt här betyder mördande värme för 40 eller fler platser som är vana vid lägre temperaturer.

Men värmerekord slås inte bara i Arktis. Även Asien har haft höga temperaturer.

– Precis, bland annat i Suji i Kina. 42,3 grader. Det är augustirekord, både för nätter och för dagarnas maxtemperatur. Och så är det då för väldigt många olika platser. Så varje station har sitt eget värmerekord. 2022 hade Kina den värsta värmebölja som har observerats, den var så lång att det var helt galet, säger Lasse Rydqvist.

Även Japan slår värmerekord:

– Just i år sticker ögrupper ut. I Karibien, Stilla havet, Mikronesien och bort mot Asien. Värmerekord slås dag som natt. Även världshaven har varit varmare. De ligger 0,66 grader över referensperioden 1991–2020. Medeltemperaturen ligger på 16,87 grader vilket det aldrig gjort så här sent i augusti.

Varmt i Japan tidigare i sommar. ”Värmerekord slås dag som natt”, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist om temperaturerna i Asien.

Andra öar som slår rekord är de brittiska.

Där inföll årets hetaste dag den 19 juli: 31,9 grader i centrala London. Fram till måndagen. Då steg temperaturen till 34,8 grader i Cambridge, skriver Sky News.

Sommarvärme i London under måndagen. I Cambridge norr om huvudstaden var det 34,8 grader under dagen.

Värme under tisdagen

Enligt brittiska vädertjänsten Met Office är detta bara det elfte året sedan 1961 som ”temperaturer så höga som dessa har registrerats.

– Åtta av dessa år har inträffat sedan 2000 och sex av dem har inträffat under det senaste decenniet, enligt Met Office.

Här hemma i Sverige pressas temperaturen upp under tisdagen på grund av varm luft från Sydeuropa. I Halland och Skåne hamnar temperaturen på 27–28 grader. Resten av landet får varierad molnighet och 19–24 grader.