Aftonbladet

Dagens namn: Silvia, Sylvia

Värmetrenden bruten – efter 13 månader

Björn Berglund/TT

Uppdaterad 10.01 | Publicerad 05.00

För första gången på över ett år uteblev värmerekordet. Juli 2024 blev ”bara” den näst varmaste julimånaden som uppmätts på jorden hittills.

Följ ämnen

Sedan juli 2023 har EU:s klimattjänst Copernicus noterat 13 rekordmånader på rad. Juli 2024 blev i stället historiens näst varmaste julimånad – och den näst varmaste månaden över huvud taget, enligt Copernicus.

Den globala medeltemperaturen låg på 16,91 grader, vilket är 0,04 grader svalare än juli förra året – och 0,68 grader varmare än genomsnittet för juli 1991–2020.

Genomsnittlig temperaturavvikelse vid jordytan jämfört med referensperioden 1850–1900, grader Celsius.

”Var på håret”

Årets julitemperatur var 1,48 grader varmare än genomsnittet under förindustriell tid (1850–1900), vilket betyder att även en tolv månader lång svit med temperaturer på 1,5 grader högre än det förindustriella snittet nu är bruten.

”Sviten med rekordmånader har tagit slut, men det var på håret. Globalt sett var juli 2024 nästan lika varm som juli 2023, den varmaste månaden någonsin. Juli 2024 hade de två hetaste dagarna någonsin. Sammanhanget har inte förändrats, vårt klimat fortsätter att värmas upp”, säger Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus, i ett pressmeddelande.

Turister vid Akropolis i Aten.

Både torrare och blötare

Copernicus noterar också att årets juli blev regnigare än vanligt i stora delar av Norden, liksom i Nederländerna, Frankrike och England. Regnet ledde till översvämningar i delar av Baltikum. Även Kina drabbades av översvämningar, medan den dödliga orkanen Beryl orsakade stor förödelse i Karibien, Mexiko och USA.

I andra delar av världen var månaden ovanligt torr, särskilt i ett område som sträcker sig från västra Ryssland, över Balkanländerna och ner till Italien. Varningar för torka är utfärdade i östra och södra Europa.

Följ ämnen i artikeln