USA åtalar ledare för nynazistisk "mördarkult"

Lars Larsson/TT

Publicerad 06.29

Det amerikanska justitiedepartementet hävdar, i ett åtal, att en 21-årig georgisk man som ledare för en nynazistisk mördarkult har planerat massdåd mot bland annat judiska barn i New York. Arkivbild.

Det amerikanska justitiedepartementet åtalar en 21-årig georgisk man som beskrivs som ledare för en östeuropeisk ”mördarkult”.

Han misstänks bland annat för att ha planerat att låta en tomte dela ut förgiftat godis till judiska barn och barn från andra minoriteter i New York City.

Enligt ett uttalande från departementet gäller åtalet fyra punkter, däribland hatbrott och planering av grovt massvåld.

Mannen uppges vara ledare för Maniac Murder Cult, vilken åklagarna beskriver som en internationell extremistgrupp som driver nynazistisk ideologi och våld mot minoriteter. Målet, är enligt åklagarnas uttalande, att skapa kaos och rädsla.

Den georgiske mannen greps efter det att en polis infiltrerat gruppen. I november förra året började planeringen för ett massdåd i New York City på nyårsafton som gick ut på att en i gruppen skulle klä ut sig i tomtekläder och dela ut förgiftat godis till judiska barn och barn från andra minoriteter.

Mannen har de senaste åren varit i New York flera gånger, där han har släktingar.

ANNONS