USA: Iran eldar på studentprotester mot Israel

TT TT-AP

Publicerad 2024-07-12 05.50

Propalestinska demonstranter manar till permanent vapenvila i Gaza och kräver stoppat USA-stöd till Israel i Oakland, Kalifornien den 5 juni.

Iran underblåser protester i USA mot Israels krigföring i Gaza, enligt den amerikanska underrättelsetjänsten.

Målet uppges vara att skapa kaos inför höstens amerikanska presidentval.

Via sociala medier har iranska regimkopplade grupper i hemlighet eldat på protester mot Israel vid amerikanska universitet, uppger USA:s underrättelsechef Avril Haines.

”Iran blir allt mer aggressiva i sina försök till utländsk påverkan, i jakt på att så split och underminera förtroendet för våra demokratiska institutioner”, säger Haines i ett uttalande.

De Irankopplade grupperna, som i sociala medier ska ha utgett sig för att vara propalestinska aktivister, har enligt uttalandet även stöttat flera protestgrupper ekonomiskt.

Fördjupa klyftor

Provokationen beskrivs som det senaste beviset på att USA:s motståndare använder sig av digitala medel för att skruva upp inhemska amerikanska debatter och fördjupa de politiska klyftorna inför valet i november.

”Amerikaner som utsätts för den här iranska kampanjen vet kanske inte att de interagerar med, eller får stöd från, en utländsk makt”, säger Haines.

Omfattande protester mot Israels krigföring i Gaza har skakat en rad amerikanska toppuniversitet de senaste månaderna och skapat stor politisk debatt. Protesterna har lett till motprotester och polisinsatser med flera hundra gripanden, och judiska studenter har larmat om hat och antisemitiska budskap.

Alltmer sårbart

USA blir alltmer sårbart för utländska påverkanskampanjer, uppger den demokratiske senatorn Mark Warner.

– Sociala medier fortsätter att vara en populär vektor för dolda utländska påverkansförsök. Våra motståndare är fortsatt fokuserade på att framkalla sociala, rasmässiga och politiska motsättningar bland amerikaner, säger han.

Vid sidan av Iran står Ryssland för det största desinformationshotet inför USA:s presidentval den 5 november, enligt amerikanska underrättelser.

ANNONS