Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Barn grips efter kravallerna i Storbritannien

Publicerad 2024-08-12 21.27

Storbritannien fortsätter att skakas av kravaller.

Hittills har över 900 personer gripits.

Två av de gripna är så unga som tolv år.

För snart två veckor sedan misstänks 17-årige Axel Rudakubana ha dödat Bebe, 6, Elsie, 9 och Alice, 9 vid en dansstudio i Southport. Sedan dess har stora demonstrationer och kravaller utbrutit på olika håll i Storbritannien.

Vissa av kravallerna har av polisen klassats som högerextrema. Flera har varit våldsamma, med skadade poliser, motdemonstranter och polisbilar som satts i brand. Utöver det har flera asylboenden attackerats.

För att få ett grepp om situationen så har polisen börjat gripa ett stort antal personer – hittills 927, enligt Sky News.

Två av de 927 är en tolvåriga pojkar.

Inte enda tolvåringen

Tolvåringen står åtalad för ett våldsamt upplopp i staden Merseyside den 30 juli. Han ska nu höras i stadens ungdomsdomstol.

Det berättar polisen i ett pressmeddelande – där det även framkommer att pojken är hemmahörande i Southport.

Men han är inte den enda tolvåringen som lagens långa arm fått tag i. Under måndagen har en dom om våldsamt upplopp fallit, denna i Manchester.

Kastade farligt föremål mot polisen

Den andra tolvåriga pojken ska vid åtminstone två tillfällen deltagit i kravaller i Manchester, enligt Sky. Han ska ha sparkat på en buss och gett en sten till en annan person när han stod utanför ett hotell där asylsökande temporärt bodde.

Under kravallerna har personer skadat och hotat ett flertal asylhem, likt det i Manchester.

Pojken ska även ha filmats av polisen när han sparkade ett butiksfönster och kastade ett farligt föremål mot en polisbil.

Därför grips så många

Våldet trappades upp efter att desinformation spreds bland främst högerextrema grupper om att gärningsmannen var en asylsökande.

Efter det offentliggjorde polisen den gripnes identitet – Han är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

I veckorna som följt knivdådet har premiärminister Keir Starmer suttit i flera krismöten och manat myndigheterna till att ha ”hög beredskap”.

– Ni kommer att ångra att ni varit en del av detta, har han sagt vid en tidigare presskonferens.

Han fortsatte då att lova att göra "vad som än krävs" för att ställa "ligisterna" till rätta – rättssystemet skulle ”trappas upp”.

– Detta är inte en demonstration, det är organiserat, våldsamt ligistbeteende och det har ingen plats på våra gator eller online, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln