Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Hemtjänst för sommargäster kan lagstoppas

TT

Publicerad 2020-05-14

Nu finns det en majoritet i riksdagen att tillfälligt ändra socialtjänstlagen. Arkivbild.

Centerpartiet har ändrat sig. Nu finns det en majoritet i riksdagen för att tillfälligt ändra lagen, så att landets kommuner inte längre ska vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin, rapporterar Ekot.

– Vi måste gå in och mer aktivt stötta kommunerna att faktiskt kunna säga nej och neka hemtjänst under sommaren, säger Sofia Nilsson (C), ledamot i riksdagens socialutskott, till Ekot.

En enkät som TT gjorde i april visade att flera kommuner kommer att neka eller dra in hemtjänst i sommar till personer som inte är åretruntboende. I enkäten, där 162 av 290 kommuner svarade, angav runt 50 kommuner att de skulle göra så.

Nyligen förlorade Falkenbergs kommun ett mål om detta i förvaltningsrätten.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har redan tidigare, med anledning av coronapandemin, krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt.

C har nu lämnat in ett utskottsinitiativ till socialutskottet som ska behandlas inom kort. Det kan leda till en uppmaning till regeringen att ändra lagen.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln