Därför går vi ut i strejk nu

Publicerad 2013-04-27

’Man känner sig kränkt – vi får mindre lön än män’

Inga vaktmästare på skolorna, ingen mat till barnen och ingen som städar i stadshuset.

Det kan bli verklighet om fackförbundet Kommunals medlemmar går ut i strejk på måndag.

– Det viktiga är att visa att vi behövs, säger förbundsordförande Annelie Nordström.

Vi tar fajten. Natten mot måndag kan strejk utbryta bland kommunalanställda. Målet är att bland annat att stänga lönegapet mellan de kvinno­dominerade och de manliga yrkena. ”Jag har jobbat 30 år i Stockholms stad. Jag är 56 år gammal och har så dålig lön”, säger Rohini Alexis.

Natten till måndag bryter strejken ut om inte Kommunal och Sveriges kommuner och landsting kommit överens om de nya avtalen. Striden gäller främst att lönerna i kvinnodominerande branscher som barn- och äldreomsorg och vård och skola är lägre än lönerna i mansdominerande branscher som bygg, trä och transport – och att löne­gapet ständigt ökar.

Nästan 9 000 berörs

Aftonbladet har träffat fyra kvinnor som jobbar kommunalt och är fackligt engagerade.

– Man känner sig kränkt. Vi får mindre lön än män, och då kanske man ändå gör mer än killarna, säger Rohini Alexis, måltidsbiträde och kaféansvarig på Blackebergs gymnasium i Stockholm.

– Människor som tar hand om barn och äldre har skitlöner jämfört med folk som lagar bilar, säger Jeannette Sheward, vaktmästare på Kvarnbackaskolan i Kista.

Berit Sundell, måltids­biträde och arbetsplats­ombud på Enskede skola hoppas på strejk på måndag:

– Det är bra om det kommer fram vilken lön vi har. Jag tycker att vi borde ha gjort det för länge sedan – blir det strejk får folk upp ögonen för vilket jobb vi gör.

Nästan 9 000 anställda i ett stort antal kommuner och landsting berörs av strejkvarslet. Bland yrkesgrupperna finns bland annat undersköterskor, vårdbiträden, vaktmästare och kökspersonal.

– Man hoppas ju att de som blir drabbade, föräldrar och barn, ska ha för­ståelse för varför vi gör det här, säger Therese Ankarstrand som är måltidsbiträde på Mälarhöjdens skola.

Alla fyra vittnar om hårda arbeten med tunga lyft, stort ansvar, stressiga dagar och underbemanning.

”Visa att vi behövs”

– Alla tror att vaktmästare bara går runt och lagar saker hela tiden, men jag har mycket ansvar. Jag har ansvar för brandsäker­heten, jag gör mycket pappers­arbete, jag gör beställningar … allt som ska göras på en skola. Det borde synas på lönen, säger Jeannette Sheward.

Vad tycker ni om lönen jämfört med den arbetsinsats ni utför?

– Det är en dålig lön för jobbet vi gör. Vi har 1 200 barn och vi ska laga mat, servera, diska, städa, packa och skicka mat till andra skolor också. 21 450 kronor är lite för lågt, säger Rohini Alexis.

Annelie Nordström menar att en strejk är nödvändig för att visa värdet av arbetet som utförs.

– Hela idén med en strejk är ju att det ska märkas att vi är borta. Då blir det ju några det blir synd om. Det är vårt enda verktyg för att visa att vi behövs.

DE VILL HÖJA LÖNEN

En kvinna som jobbar inom skola tjänar i genomsnitt cirka 20 000 kronor. En man som jobbar i byggbranschen tjänar i genomsnitt närmare 27 000 kronor.

I förhandlingar om nya kollektivavtal vill SKL gå efter industriavtalets märke, en löneökning på 6,8 procent över tre år – men Kommunal strider för en löneökning i kronor i stället. Procentpåslag ger inte lika hög ökning eftersom de kommunala lönerna är lägre än industriarbetarnas. Därför blir lönegapet större mellan lönerna i kvinnodominerade och mans­dominerade branscher.

SKL har gått med på 1 500 kronor i löneökning över tre år, men Kommunal kräver 1 740 kronor.

Utöver att höja lönerna kräver Kommunal en begränsning av de uppdelade arbetsdagarna, arbetskläder inom vård och omsorg och en extra föräldramånad.

Om Kommunal och SKL inte kommer överens går arbetare ut i strejk klockan 00:01 på måndag, iklädda röda jackor med texten: ”Vi tar fajten”.

2 961 kr mer i månaden hade Rohini tjänat i verkstadsindustrin.

Namn: Rohini Alexis.

Ålder: 56.

Bor: Hässelby i Stockholm.

Yrke: Skolmåltidsbiträde/kaféansvarig vid Blackebergs gymnasium.

Inkomst: 21 450 kronor i månaden.

4 776 kr mer i månaden hade Jeanette tjänat i byggbranschen.

Namn: Jeanette Sheward.

Ålder: 38.

Bor: Rinkeby i Stockholm.

Yrke: Vaktmästare vid Kvarnbackaskolan i Kista.

Inkomst: 22 175 kronor i månaden.

9 570 kr mer i månaden hade Therese tjänat om hon arbetat heltid i tillverkningsbranschen.

Namn: Therese Ankarstrand.

Ålder: 39.

Bor: Västertorp i Stockholm.

Yrke: Skolmåltidsbiträde vid Mälarhöjdens skola.

Inkomst: 14 500 kronor i månaden på 75 procent av heltid.

1 295 kr mer i månaden hade Berit tjänat i partihandeln.

Namn: Berit Sundell.

Ålder: 54.

Bor: Farsta i Stockholm.

Yrke: Skolmåltidsbiträde/vaktmästare på Enskede skola.

Inkomst: 22 875 kronor i månaden.