Så kan du påverkas av strejken

Publicerad 2013-04-27

Elever uppmanas ta med egen mat till skolan

Kommunal har varslat om strejk som kan bryta ut på måndag.

Berörda skolor kan då inte servera någon mat till eleverna – och föräldrar har uppmanats att skicka med sina barn matsäck.

– Det här är inte en fullständigt bra lösning, men det är vad vi har till måndag, säger Astrid Norderfeldt på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Kommunal har varslat om strejk i 100 kommuner, landsting och ett antal företag anslutna till arbetsgivarförbundet Pacta.

På måndag väntas strejken bryta ut och kommer då beröra 8 971 anställda.

Fackförbundet kräver ett påslag på 1 740 kronor på tre år för anställda med en lön under 25 000 kronor i månaden.

Får ta med egna tallrikar

Varslet kommer bland annat påverka skolvaktmästare och skolmåltidspersonal i kommunala skolor.

I de skolor där skolmåltidspersonal tas ut i strejk kommer inga skolmåltider serveras. Föräldrar till elever i berörda skolor har därför uppmanats att skicka med sina barn matsäck som inte behöver värmas till skolan. Stockholms stad är en av de kommuner som drabbas av strejken.

– Vi kommer inte kunna tillhandahålla någon tillagad mat, utan uppmanar föräldrarna att skicka med sina barn matsäck. Eleverna kommer kunna äta i matsalen, men det kommer inte finnas porslin så de få ta med sig eget, till exempel papperstallrikar och engångsglas, säger Stig Gisslén, rektor på Johan Skytteskolan i Älvsjö i Stockholm.

”Politiker kan öppna skolorna”

Att vaktmästare tas ut i strejk kan slå mot öppning, stängning och avlarmning av skolorna.

Astrid Norderfeldt är personalchef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.
– De skolor som inte kommer kunna öppnas av vaktmästare har förtroendevalda politiker rätt att öppna. Vi måste se till så att eleverna drabbas så lite som möjligt. Till på måndag har vi bett föräldrarna att barnen ska ta med sig matpaket och sedan får vi jobba på en lösning till tisdagen.
Skolorna är ju enligt lag skyldig att servera eleverna mat?

– Vi är fullt medvetna om det, men det är också lag på att upprätthålla skolplikten. Och vi tycker att det är viktigare. Det här är inte en fullständigt bra lösning, men det är vad vi har till måndag. Barnen kan ju inte vara i skolan utan att få någonting i sig.

Hur planerar ni att göra efter måndag?

– Man skulle kunna beställa någon slags cateringmat, köpa matpaket eller dela ut matkuponger till exempel. Vi hoppas så klart att det inte blir strejk, men blir det strejk så måste vi titta på omfattningen.

”Får se vad budet innehåller”

Och medlingen mellan kommunal och SKL är i full gång.

– Det är intensivt och diskussionerna pågår hela tiden. Vi har stått långt ifrån varandra. När vi får se vad budet innehåller så ska vi bestämma om vi tackar ja eller inte, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på kommunal.

När ett bud väntas komma kan hon inte svara på.

– Vi har inte fått besked om när det kommer ett bud, men jag antar att det kommer när det närmar sig, säger Lenita Granlund.

Här hittar du listan över samtliga berörda kommuner och yrkesgrupper.