Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Vittnet: ”Absurt att något sånt kan hända”

Publicerad 2013-11-20

UMEÅ. Tidigt på morgonen den 20 juli, sköts en ung kvinna till döds vid Umeå centralstation.

I dag, på dagen exakt fyra månader senare, åtalas en 21-årig man för mordet.

– Det är absurt att något sånt här kan hända, halv sju på morgonen, säger en man som blev vittne till den dramatiska händelsen.

Klockan är halv sju en julimorgon.

På centralstationen i Umeå, som är under ombyggnad, står ett fotbollslag och väntar på tåget. Den norrländska solen skiner över den nyvakna staden när en ung kvinna plötsligt stapplar in på perrongen mitt emot.

Hon skriker på hjälp, tar några steg in till vänster och ramlar omkull, inför ögonen på ungdomarna i fotbollslaget på andra sidan spåren.

Kvinnan avlider senare. Dödsorsaken fastställs vara en kula som träffat henne bakifrån.

– Det är absurt att något sånt här kan hända, halv sju på morgonen i sommar-Umeå. Man fick sig en tankeställare. Det är inte så lugnt och tryggt alla gånger, säger fotbollslagets tränare som funderat mycket kring händelsen han blev vittne till på perrongen.

”Aldrig varit med om något sånt här”

Händelsen utlöser en stor polisinsats. Nattåget från Stockholm, som rullar in tio minuter senare, blir stående i över en timme.

– Jag har aldrig varit med om något sånt här innan. Polisen gick på och det var fullt pådrag, säger Matilda Martinsson som satt på tåget.

En förundersökning gällande mord inleds. Polisen knackar dörr, förhör vittnen och gör en teknisk undersökning. Hundpatruller kallas till platsen och en helikopter sätts in - allt för att lösa mordgåtan så snabbt som möjligt.

Två män, en 27-åring och en 28-åring, som varit på samma efterfest som den mördade kvinnan grips senare på kvällen. Åklagaren anhåller dem, skäligen misstänkta för mordet.

Spaningen fortsätter med full styrka och polisen vädjar till allmänheten om hjälp. De två misstänkta släpps och en tredje man, en 22-åring, grips. Även han släpps tre dagar senare.

Efter några dagar hämtas en 21-åring in till förhör. Efteråt anhålls han som den fjärde i raden under utredningen. Han häktas senare, misstänkt för mord och gör vissa medgivanden i förhör.

Misstänkt åtalas

I dag åtalas den misstänkte mördaren.

– Det känns som en lättnad att det nu verkar bli ett avslut på den här historien, säger fotbollstränaren.

21-åringens försvarsadvokat Petter Mörk håller med vittnet. Han säger att hans klient känner en lättnad över att åtalet nu kommer.

– Det är påfrestande för en person att sitta häktad så länge. Det ska bli skönt att få det prövat.

Advokaten säger att han har en ”ganska klar bild” över hur han ska lägga upp försvaret. Han hävdar att det finns brister i åklagarens tekniska bevisning:

– Vi har en del synpunkter på vad jag menar är utredningsbrister av teknisk karaktär. Saker som har utretts av polis och SKL.

På centralstationen ligger det fortfarande blommor, rosor med torkade blad och stjälkar men även nyare buketter.

”Du finns i våra hjärtan” står det på ett kort.

Rosorna fladdrar till i mörkret när 15.10-tåget mot Stockholm lämnar stationen.

Och i dag, exakt fyra månader sedan skottlossningen, ser mordgåtans rättsliga efterspel dagens ljus för första gången.

Detta har hänt:

Lördagen den 20 juli:

Polisen larmas klockan 06.36 på lördags­morgonen om skottlossning på tågstationen i Umeå. På en perrong hittas en skjuten 22-årig kvinna som senare dödförklaras på Norrlands universitetssjukhus. På kvällen grips två män, 26 och 28 år gamla, misstänkta för att ha mördat kvinnan.

Söndagen den 21 juli:

Polisen genomför intensiv spaning omkring stationen. Hundpatruller kallas till platsen och en helikopter söker från luften efter ytterligare spår för att försöka lösa mordgåtan. Polisens utredare kartlägger den unga kvinnans sista dygn i livet och genomför mängder av förhör. Efter all faktainsamling har man ”en klar bild” över vad kvinnan gjort fram till hennes sista timme i livet.

Måndagen den 22 juli:

Mordutredarna i Umeå vädjar till allmänheten om hjälp. Det ger resultat. Vittnen uppger att de sett en man springa från platsen och rycka i förrådsdörrar. En polishund hittar en mobiltelefon i en trädgård i stadsdelen Haga. Den rättsmedicinska undersökningen färdigställs. Det konstateras där att kvinnan skjutits bakifrån av ett dödande skott. Ytterligare förhör med de två misstänkta männen genomförs.

Tisdagen den 23 juli:

Kammaråklag­are Magnus Öhrn lämnar in en häktningsfram­ställan till Umeå tingsrätt rörande de båda misstänkta männen. Ytterligare en man, en brottsbelastad 21-åring, grips och anhålls misstänkt för mordet. Polisen spärrar av en badplats i Vännäs utanför Umeå.

Onsdagen den 24 juli:

26-åringen släpps fri efter häktningsförhandling i Umeå tingsrätt. 28-åringen släpps efter att åklagaren dragit tillbaka sin häktningsframställan.

Fredagen den 26 juli:

Den anhållne 21-åringen släpps på fri fot.

Onsdagen den 31 juli:

Civilklädd polis slår till på en adress i närheten av Centralstationen och griper en 21-årig man misstänkt för mordet. Det är det fjärde gripandet i utredningen. De tre män som tidigare gripits utreds fortsatt, men misstankarna mot dem avskrivs så småningom.

Mitten av augusti:

Polisen säger att 21-åringen "vidgått vissa omständigheter" gällande mordet, samtidigt som man uppger att man troligtvis hittat mordvapnet.