Över 2 000 coronasmittade i Italien

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-02

Över 2 000 personer har testat positivt för coronaviruset i Italien – och antalet döda stiger.

Smittspridningen bedöms nu vara värre utanför utbrottets Kina. Men WHO understryker att den absoluta merparten av smittade återfinns i ett litet antal länder.

Antalet människor som har testat positivt i Italien sedan den första smittade personen upptäcktes i landet för tio dagar sedan stiger från 1 694 till 2 036, meddelar den italienska civilförsvarsmyndigheten. Av dessa har 136 hunnit tillfriskna – medan totalt 52 personer avlidit till följd av sjukdomen.

Världshälsoorganisationen WHO oroas framför allt av händelseutvecklingen i de värst drabbade länderna utanför Kina: Italien, Sydkorea, Iran och Japan.

Under det senaste dygnet har det rapporterats nästan nio gånger så många nya bekräftade fall utanför Kina än i Kina.

I Sydkorea har det noterats ytterligare 600 fall, vilket innebär att över 4 300 personer smittats där, varav 26 har avlidit.

I Iran har antalet smittade stigit och blivit tre gånger så högt på ett dygn – från 523 till över 1 500, med 66 dödsfall.

"Okänd mark"

Världshälsoorganisationen WHO betraktar inte smittan som en pandemi.

– Jag har sagt det förut och jag säger det igen: WHO kommer inte att tveka inför att beskriva det som en pandemi om det är vad bevisen tyder på. Men vi måste sätta det i perspektiv, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

– 90 procent av fallen är i Kina och mestadels i en provins. 81 procent av övriga fall är i fyra länder och av de 62 länder som har rapporterat coronavirusfall har 38 rapporterat tio stycken eller färre.

Han efterlyser "aggressiva" åtgärder.

– Detta är okänd mark. Vi har aldrig tidigare sett en luftvägspatogen som har förmågan att överföras inom samhällen, men den kan begränsas med rätt åtgärder. Om detta hade varit influensa hade det skett en utbredd överföring inom samhällen över hela jordklotet. Ansträngningar för att begränsa det hade inte varit tillräckliga.

Hjälpplan har landat

Ett läkarlag från WHO har anlänt till Iran i ett flygplan lastat med flera ton vård- och testutrustning.

– Dagens flygning har med sig 7,5 ton medicinsk utrustning och förnödenheter, framför allt akuta saker som behövs för att förebygga och kontrollera infektion och stödja vårdarbetare i Iran, säger WHO-medarbetaren Robert Blanchard till AFP.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien har beslutat att gemensamt skicka ytterligare förnödenheter till Iran och dessutom ge landet ett ekonomiskt stöd på motsvarande drygt 50 miljoner kronor.

Många första fall

En rad länder har rapporterat sina allra första fall: Andorra, Armenien, Dominikanska republiken, Indonesien, Lettland, Portugal, Saudiarabien, Senegal och Tunisien. Under helgen upptäcktes smittade personer för första gången i bland annat Island och Tjeckien.

I Tyskland har antalet bekräftat smittade stigit till 150, i Spanien till 119 och i Norge till 25. Storbritannien har 40 fall och ett första har upptäckts i Rysslands huvudstad Moskva.

I Norge har 110 av sammanlagt 311 anställda på ögonkliniken i Ullevåls sjukhus försatts i karantän, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

Ytterligare 61 personer har konstaterats smittade med coronaviruset i Frankrike, meddelar hälsodirektör Jérome Salomon, rapporterar flera franska medier.

Sammanlagt har Frankrike nu 191 bekräftade fall.

Dödsfall i USA

I den amerikanska delstaten Washington har sex personer i ett område kring staden Seattle avlidit följd av coronaviruset, enligt delstatens hälsovårdsmyndighet. Totalt har Washington 18 smittade personer. I hela USA finns för närvarande 91 konstaterade fall av coronasmittade, enligt hälsomyndigheten CDC.

I hela världen är det över 89 000 människor som har smittats av det nya coronaviruset, enligt WHO i 62 olika länder. Över 3 000 har avlidit efter att ha insjuknat – varav över 2 900 i Kina.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger sig se möjligheter att begränsa en fortsatt spridning och noterar att det är över 130 länder som ännu inte upptäckt någon smitta.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig siffra på ökningen av smittade i Iran.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln