Fler smittas av gonorré – symtom kan utebli

Anna Isaksson/TT

Uppdaterad 09.56 | Publicerad 08.05

Det säkraste skyddet mot gonorré är kondom, enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Gonorrésmittan fortsätter att öka. Sommaren är en utsatt tid och smittan är förrädisk. Flera kan bära på gonorré utan att ha kännbara symtom.

Störst ökning sker bland unga vuxna men fall syns även bland betydligt äldre.

Under årets första sex månader har antalet fall av gonorré ökat. Jämfört med samma period 2023 ligger ökningen på ungefär sex procent, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ökningen märks av både i Sverige och i andra EU-länder. Under semestertider riskerar dessutom fler att drabbas.

– Flera har tid för semester, det är varma tider, känslor kommer och då är det kanske lättare att träffa partners, säger Inga Velicko, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Den största och mest intensiva ökningen sker i åldersgruppen unga vuxna mellan 20 till 29 år. Men det finns även fall av smitta i högre åldersgrupper som 30 till 39, 40 till 49 och 50 till 59.

– Det kan vara vissa grupper som är mer sexuellt aktiva. De som är skilda och har ett nytt liv och träffar nya partners och så där men det är inte vanligt hos äldre, säger Inga Velicko.

Fler bör testas

Under 2020 och 2021 gick gonorréfallen ner, vilket enligt Folkhälsomyndigheten, kan ha varit en pandemieffekt. Sedan 2022 har siffran ökat igen och förra året landade den på över 4 000. För att minska fallen krävs det att fler testar sig, enligt Inga Velicko.

Om man har rest utomlands och haft sexuellt umgänge där, kan ett test vara särskilt viktigt.

– Det är högre sannolikhet att antibiotikaresistenta bakterier finns utomlands. Därför är det viktigt att man testar sig efter en utomlandsresa om man har haft oskyddat sex, så att man får behandling och inte sprider vidare resistenta bakterier.

Många kan också vara smittade utan att veta om det.

– Gonorré är ganska ofta asymptomatiskt. Därför är det så viktigt att skydda sig med partners som man inte känner till så bra. Även utan symtom kan man vara smittad.

Ska begränsas i Gävleborg

I Gävleborg ska nu lokala försök göras för att få bukt med smittspridningen. Regionen har lanserat en kampanj som under sommaren ska sprida information om sjukdomen.

– Utifrån tidigare siffror har man sett att könssjukdomar ökar under sommaren, så vi vill vara förberedda i år, säger Sara Bylund, HIV/STI-samordnare på region Gävleborg.

Förutom att sprida information vill regionen göra unga vuxna medvetna om möjligheten att testa sig kostnadsfritt, genom att beställa hem ett provtagnings-kit. Det är en möjlighet som även är diskret för vårdtagaren, enligt Sara Bylund.

– Man behöver inte ta sig iväg till sjukvården och det kan också innebära att fler testar sig, säger hon.

Följ ämnen i artikeln