Därför ligger frigolit på E45 efter skyfallet

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-29 13.51

Frigolit på delar av E45 mellan Lilla Edet och Trollhättan i Västergötland. Vägen är avstängd efter ett omfattande skyfall som orsakat stora vägskador.

Det kraftiga skyfall som förstört delar av väg E45 har gjort att stora frigolitdelar syns liggandes längs vägen.

– Kommer det tillräckligt mycket tar det med sig det mesta i sin väg, säger Trafikverkets Katarina Wolffram.

Häftigare nederbörd, och översvämningar med skred och ras som följd. Mer extrema väderförhållanden kommer att bli vanligare i Sverige till följd av klimatförändringarna och är en utmaning för vägnätet.

Trafikverket har man arbetat med klimatanpassningar i flera år och man ser bland annat över diken längs vägarna så att de kan klara av större vattenmängder.

Vatten under vägbanan

Under söndagens skyfall översvämmades väg E45 i höjd med Lilla Edet som påverkat stora delar av vägbanan. Stora mängder vatten har rört sig in under vägbanan och tagit med sig delar av vägkonstruktionen. Bland annat har delar av frigolit släppt från sin förankring och förts bort med vattnet.

– Frigolitliknande material, eller cellplast som det kallas, används för att isolera under vägen som ett skydd mot tjäle, förklarar Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

När vatten som rinner ner i marken fryser – tjäle – expanderar den. När mer porös mark möter mer solid, som berg, blir det ojämnheter i vägbanan. För att göra den övergången mjukare används frigolitliknande material för att isolera mot kylan.

Vanlig metod

– Det kanske kan låta konstigt med frigolit, men det är en vanlig metod. Men när det kommer så stora mängder vatten tar den med sig det mesta i sin väg, vilket är det som hänt nu vid Lilla Edet.

Hur mycket mer av det som vägen vilar på som har förts bort återstår att se. Det kommer kommande undersökningar att visa.

– Det är därför som det är svårt att ge en säker prognos för hur länge vägen kommer att vara avstängd. Det kan vara större skador än de som syns, säger Katarina Wolffram.

Följ ämnen i artikeln